Vlada HBŽ-a poziva na uništavanje ambrozije

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije pozvalo je poljoprivrednike, vlasnike i korisnike voćnjaka, vrtova i sličnih površina na uništavanje ambrozije, korova koji proizvodi pelud koja je jedan od najjačih poznatih alergena.

Posebno su na pelud ambrozije osjetljive osobe koje pate od astme. Ministarstvo podsjeća da su klasični simptomi kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice te pojačano suzenje očiju.

“Na manjim površinama i u slučaju pojave pojedinačnih biljaka ambroziju je najpoželjnije uništavati čupanjem cijele biljke zajedno s korijenom. Na većim površinama preporuča se košnja biljaka tik iznad tla (do 5 cm od zemlje), što je poželjno uraditi prije cvatnje ambrozije. Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama po mogućnosti treba tretirati odgovarajućim herbicidima dozvoljenim za tu namjenu. Ipak, kao ekološki najprihvatljivija mjera podrazumijeva se održavanje površina u nezakorovljenom stanju”, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.