Vlada Japana donirala opremu za osam bolnica u BiH

Dokumenti o primopredaji medicinske opreme osigurane u okviru realizacije granta neprojektne pomoći Vlade Japana odobrenog Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, ukupne vrijednosti od oko 560.000 KM, potpisani su danas u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dokumente su potpisali vršiteljica dužnosti stajnika Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Biljana Čamur- Veselinović i direktori šest kliničkih centara i bolnica u Bosni i Hercegovini koje su krajnji korisnici opreme.

Riječ je o medicinskoj opremi za kirurgiju koja sadrži setove kirurških instrumenata i infuzione pumpe, kao i aspiratore, inkubatore i grijače za novorođenčad za ginekološko-akušerska i pedijatrijska odjeljenja i klinike.

Navedena oprema je proizvod malih i srednjih poduzeća iz Japana, a koristit će je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, JZU Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, JZU Bolnica Zvornik, JZU Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar, ZU Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać i JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

Zahvaljujući doniranoj medicinskoj opremi zdravstvene ustanove – krajnji korisnici iste će poboljšati kvalitet usluga zdravstvene zaštite, posebno u oblasti kirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije.

Ovom donacijom završena je realizacija tri granta neprojektne pomoći ukupne vrijednosti oko 1,7 milijuna eura koje je Vlade Japana odobrila Bosni i Hercegovini za sektor zdravstva. Za realizaciju ovih grantova bio je zadužen Japanski sustav za međunarodnu suradnju (JICS) u koordinaciji s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine kao primateljem japanske donacije.

Pomoć koju je Vlada Japana osigurala sektoru zdravstva u Bosni i Hercegovini u proteklih dvadeset godina premašila je 82,5 milijuna eura.

Izvor: AA/HMS