Vlada obećala redovitu isplatu mirovina

Federalni premijer Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i predstavnici Federalnog ministarstva financija u sjedištu Vlade u Sarajevu primili su delegaciju Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u Federaciji.

“Cilj susreta bio je upoznavanje predstavnika saveza s aktivnostima Vlade na ovom planu i prije rujna, kada je planirano donošenje novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH i otklanjanje prepreka i nedoumica ako ih ima”, navedeno je između ostalog u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade.

Drljača je najavio da su osigurana sredstva za isplatu mirovina do petog dana u mjesecu i da će to biti regulirano novim zakonom. Vlada je uputila obećanje da će mirovinski fond biti stabiliziran uvođenjem trezorskog načina poslovanja i da će isplate mirovina biti osigurane na temelju realnog rasta bruto društvenog proizvoda i stope inflacije koji će biti dijeljeni sa dva.

“Razmotren je i zahtjev umirovljenika za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na sredstva prikupljena od članarina umirovljenika, te dogovoreno traženje prihvatljivog rješenja izmjenom zakonskih propisa iz ovog područja. Kada je riječ o eventualnom povećanju mirovina, rečeno je da će ono biti moguće nakon stabilizacije mirovinskog fonda i u suradnji sa Savezom udruženja umirovljenika u Federaciji”, dodaje se u priopćenju.