Vlada: Rast mirovina prema Švicarskom modelu

Vlada Federacije BiH na sjednici u Mostaru u četvrtak donijela je nekoliko zaključaka u vezi zahtjeva umirovljeničkih udruga. Najavljeno je da će novim zakonom biti propisano jamstvo o isplati mirovina najkasnije do petog u mjesecu.

Nije odobren zahtjev da iznosi mirovina rastu u skladu s rastom plaća u Federaciji jer, navodi se, vezanje za rast plaća je nerealan i nepouzdan model.

“Radi toga je predložena općeprihvaćena formula, tzv. Švicarski model, prema kojoj se mirovine usklađuju na godišnjoj razini, i to prema podacima u Federaciji BiH u prethodnoj godini. To usklađivanje se vrši prema postotku koji predstavlja rezultat zbroja porasta stope realnog BDP-a i inflacije podijeljenom s dva (formula BDP+inflacija/2)”, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

U potpunosti je prihvaćen zahtjev Saveza umirovljenika u FBiH za osiguranje isplate posmrtnina obiteljima umrlih umirovljenika te je on ugrađen u tekst nacrta zakona.

“U skladu s financijskim mogućnostima, prihvatljiv je i zahtjev za osiguranje sredstava za rehabilitaciju bolesnih i najugroženijih umirovljenika. U novi zakon će biti ugrađena odredba koja će stvoriti temelj za primjenu dosadašnje prakse banjske rehabilitacije, uz napomenu da će to biti razrađeno posebnim pravilnikom”, dodaje se u priopćenju.

Vlada je najavila izmjenu zakona kojom bi se udruženja umirovljenika oslobodila plaćanja poreza i doprinosa na sredstva koja se prikupljaju od članarina umirovljenika. I dalje bi se oporezivali prihodi doznačeni iz proračuna ili izvanproračunskih fondova.

Zahtjev za povećanje mirovina za deset posto svim umirovljenicima umirovljenima do 31. srpnja 1998. godine Vlada je spremna razmotriti nakon stabilizacije Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.