Vladika Grigorije služio spomen ubijenim na Kazanima

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u ponedjeljak je na lokalitetu iznad Kazana služio molitvu sarajevskim Srbima ubijenim tijekom rata u BiH.

Pred odlazak na Kazane, vladika Grigorije, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske i predsjedatelj Međureligijskog vijeća BiH, rekao je da kreće na hodočašće da bi se odala počast svim žrtvama i da taj put treba preći u tišini.

Kazani su jama koja se nalazi na lokaciji Boguševac u sarajevskom naselju Bistrik, Općina Stari grad. Od sredine 1992. do listopada 1993. godine nad Kazanima su vršena ubojstva većinom Srba čija tijela su potom bacana u jamu.

Članovi Međureligijskog vijeća BiH u okviru obilaska mjesta stradanja Srba, Hrvata, Židova i Bošnjaka, osim Kazana, posjetit će i Križančevo Selo i Krušćicu u općini Vitez, te Korićanske stijene.

Predviđeno je da u Križančevom Selu u 11:30 sati molitvu predvodi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u Krušćici u 12:30 sati predsjednik Židovske općine Sarajevo Boris Kožemjakin, a na Korićanskim stijenama zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husein Smajić.

Mjesta stradanja posjetit će i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Dnevnik.ba