Volkswagen i SAD dogovorili odštetu veću od 15 milijardi dolara

Njemački automobilistički div Volkswagen platit će 15,3 milijardi dolara američkim regulatornim agencijama zbog onečišćenja iz njegovih dizelskih vozila, prenosi Reuters.

Volkswagen je u rujnu prošle godine priznao da je prevario regulatore instaliranjem tajnog softvera koji je omogućavao vozilima u SAD-u ispuštanje 40 puta više količine plinova nego što je to dopušteno zakonom. Broj takvih vozila VW-a SAD-u bio je oko 470.000.

Prema dogovoru s američkim ministarstvom pravosuđa, Volkswagen će odvojiti deset milijardi dolara za otkup vozila i popravke, dvije milijarde za ulaganje u fondove za obnovljive izvore energije i 2,7 milijardi za poništavanje dizelskih emisija.

Volkswagen bi uskoro trebao objaviti i detalje nagodbe s najmanje 44 američke savezne države, Distriktom Columbia i Portorikom. To će njemačku tvrtku stajati još oko 600 milijuna dolara.

Ukupni iznos koji će VW potrošiti na otkup vozila mogao bi biti značajno manji ako se vlasnici odluče na popravke. Većina kupaca dobit će najmanje 5.100 dolara kompenzacije. Otkup vozila trebao bi početi u listopadu.