Volvo prelazi na struju

Švedski proizvođač automobila Volvo, trenutno u vlasništvu kineskog Geelyja, okreće se potpuno proizvodnji hibridnih i električnih vozila. Dali su si rok do 2019. za prestanak proizvodnje vozila pokretanih samo fosilnim gorivima. Volvo je tako postao prvi proizvođač koji je svoje planove za prelazak na (trenutno) alternativne izvore pogona učinio službenima datumom.

Drugi proizvođači su također najavili da će s vremenom odustati od fosilnih goriva do određene mjere, no do sada nitko nije postavio konkretan plan. Između 2019. i 2021. godine Volvo planira predstaviti pet modela, od kojih će tri biti pod Volvo brendom, dok će dva nositi znak Polestara. Polestar je, inače, kompanija i brend Volva koji je uglavnom proizvodio nešto sportskije modele postojećih Volva. Od 2019. bit će brend s nešto luksuznijim elektromobilima.

Među ostalim ciljevima navode da će do 2025. prodati ukupno milijun potpuno električnih vozila, što se čini kao realan cilj. Prošle godine su prodali oko 550.000 vozila, zbog čega bi do prodajne brojke od milijun električnih automobila mogli doći i nešto prije. CEO Volva, Håkan Samuelsson, tvrdi da je ovo povijesni trenutak ne samo za njegovu kompaniju nego i za svijet te početak kraja automobila pokretanih fosilnim gorivima.

Uz pet posve električnih modela, Volvo će ponuditi i nepoznati broj plug-in hibrida, među kojima neće ponuditi regenerativne hibride poput Toyote Priusa. Samoregenerativni hibridi se polako počinju smatrati zastarjelom tehnologijom, budući da elektirčnu energiju dobivaju samo iz kočenja, dok ih se ne može puniti iz utičnice kao posve električna vozila. Zbog toga im je domet pogonjen samo strujom znatno kraći od plug-inova.

Volvo u ponudi i danas ima plug-in hibride, među kojima je najpopularniji V60 koji kombinira dizelski i električni pogon. Predstavljen je još 2012. godine kao jedan od prvih plug-in hibrida općenito. Povijesno gledano, Volvo je jedan od većih inovatora automobilskog svijeta. Prvi su ponudili sigurnosne pojaseve, a u zadnjih par godina intenzivno razvijaju samovozeće automobile.

Izvor: telegram.hr