Vučić: “BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja”

“Došao sam u Sarajevo kao predsjednik Srbije da kažem da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u četvrtak u Sarajevu s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem te članovima Predsjedništva Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.

Naglasio je da to prijateljstvo Srbija pokazuje kroz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH te kroz jačanje ekonomskih, političkih i svih drugih veza.

Čović je rekao da su imali izuzetno konstruktivne razgovore te da vjeruje da će se atmosfera i duh ovog dvodnevnog posjeta predsjednika i njegovog izaslanstva nastaviti u lakoj dinamici s mnoštvom tema koje već dugo opterećuju odnose u BiH i šire.

Čović je izrazio uvjerenje da se današnjim pristupom, barem iz BiH, malo i uz ohrabrenje predsjednika iz Srbije, vrlo brzo može doći do rješenja kroz rad povjerenstava koja mogu pomoći kako bi se poslala snažna poruku svima u BiH da se okrenemo budućnosti i što manje budemo opterećeni prošlošću.

Vučić boravi u dvodnevnom, prvom bilateralnom posjetu BiH u svojstvu predsjednika te prvom posjetu BiH na predsjedničkoj razini nakon šest godina.

Nakon posjeta Predsjedništvu BiH, programom je planirano da se Vučić sastane s rukovodstvom Grada Istočno Sarajevo te obiđe radove na izgradnji bolnice u Istočnom Sarajevu.