Vučić počinje dvodnevni posjet BiH

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravit će u četvrtak i petak u službenom posjetu Bosni i Hercegovini.

Programom posjete predviđena je ceremoniја svečanog dočeka u u popodnevnim satima ispred zgrade Predsjedništva BiH, a potom i têtе-à-têtе susrеt člаnоvа Prеdsјеdništvа BiH i predsjednika Republike Srbije te sаstаnаk službenih dеlеgаciја BiH i Republike Srbije.

Nakon posjeta Predsjedništvu BiH, Vučić će imati sastanak s rukovodstvom Grada Istočno Sarajevo u zgradi Skupštine Grada Istočno Sarajevo.

Za petak je najavljen sastanak Vučića u zgradi Parlamentarne skupštine BiH s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Vučić je uoči dolaska u posjet BiH izjavio za Dnevni avaz da je svaki posjet, svaki susret i razgovor važan jer donosi novi stupanj odgovornosti.

“Važno je i dobro, i za Srbiju i za BiH, da se češće viđamo. Ljudi pitaju koliko su konkretni rezultati tih viđanja. Moj odgovor je uvijek: ‘Da nikada ništa ne postignemo, veoma je važno da razgovaramo. I za naše držve i za naše narode. Važno je da te odnose pravimo što je moguće boljim. I uvijek se potrudimo da napravimo nešto konkretno'”, rekao je Vučić za Dnevni avaz.

Izjavio je i da se može razgovarati o važnim temama, od političih, pravnih problema koji postoje, na primjer, da se utvrdi još tri posto granice koja nije utvrđena sa BiH, dok je ostalih 97 posto utvrđeno.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak kako od posjeta predsjednika Srbije očekuje mnogo te da bi BiH trebala imati dobre odnose sa svim susjednim zemljama.

“To smo uspjeli s Crnom Gorom, a na isti način želimo odnose i sa Srbijom i s Hrvatskom”, izjavio je Čović na konferenciji za medije upriličenoj nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je da će s Vučićem razgovarati o pitanju granice, ali i o trasi autoputa koji treba povezati Sarajevo i Beograd.

Izetbegović je najavio je da će s Vučićem imati têtе-à-têtе sastanak, kada će se otvoriti razgovori o “nekim osjetljivim pitanjima”, ali je dodao da Vučića vidi kao pragmatičnog i sposobnog političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju s izvjesnim krizama u tim odnosima, ali misli da će on pomoći trendovima ozdravljenja odnosa.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić istaknuo je da je posjet predsjednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini prvi posjet predsjednika ove države poslije dugog niza godina te da stoga predstavlja značajan politički događaj koji treba iskoristiti u pozitivnom smislu.

“Prije svega, mislim da je izuzetno važno da do posjeta uoppće dolazi”, rekao je Ivanić u razgovoru za Fenu te izrazio nadu da će to biti posjet koji će staviti točku na neke loše događaje kojih je bilo u odnosima sa Srbijom.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je ocijenio da je Vučić uspio u namjeri da Srbiju usmjeri ka članstvu u Europskoj uniji, što je važna činjenica jer je to i dalje “najmanji zajednički nazivnik” namjera svih zemalja zapadnog Balkana, ali i otvara mogućnost za dobru regionalnu suradnju.

“Čini mi se da je to važan domet ukupnog djelovanja svih vlada na prostoru zapadnog Balkana odnosno namjera za članstvo u Europskoj uniji i u većini ovih zemalja namjera članstva u NATO-u, što znači da idemo ka zapadnim civilizacijskim integracijama”, rekao je Zvizdić.