World Vision BiH – Djeca izbjeglice i migranti u BiH žele biti kao i drugi

Iz organizacije World Vision BiH priopćeno je da danas, na Međunarodni dan djeteta, kako prate sudbine i skreću pažnju na situaciju i potrebe djece iz Sirije, Irana, Pakistana i Afganistana te drugih zemalja koja, s pratnjom i bez, legalno i ilegalno ulaze u zemlju.

Navode da se u BiH danas nalaze djeca izbjeglice i migranti, prekinutih biografija i na stanicama neizvjesne budućnosti, primorani da svoje djetinjstvo provode u hostelima, šatorima, izbjegličkim centrima, ali i na ulicama nepoznatih gradova izloženi raznim rizicima.

Također, ističu da iz kontakata s njima i njihovim porodicama znaju da ti dječaci i djevojčice ne žele ništa drugo već imati jednake prilike kao i druga djeca, a njihove su potrebe bolno skromne i često uključuju samo najosnovnije – adekvatnu ishranu ili bar redovite obroke, čistu odjeću i adekvatnu obuću, pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti i mjesto na kojem se mogu osjećati sigurno.

World Vision BiH stavio je svoje ljudske i materijalne resurse u službu pomoći migrantskim i izbjegličkim obiteljima s djecom i partnerskim organizacijama radi na adresiranju njihovih kritičnih potreba.

U suradnji s Crvenim križom BiH, obiteljima s djecom i pojedincima u stanju potrebe donirani su i distribuirani jastuci, pokrivači, obuća i odjeća, te pružena podrška grupi volontera koja pomaže obiteljima u okolici Sarajeva, osiguravši higijenski paket i pelene za bebe, te osnovne kuhinjske potrepštine za pripremu hrane za odrasle i za djecu.

U suradnji s UNICEF-om, i uz potporu Švedske agencije za razvoj – Sida, započete su pripreme za uspostavu prijeko potrebnog Kutka za djecu i Centra za majke i bebe u Izbjegličkom centru Salakovac, koji će osigurati siguran i stimulativan prostor u kojem će majke i djeca moći dobiti potrebnu psihilošku i informativno-edukativnu podršku, a djeca priliku i prostor za igru, druženje, edukativne i zabavne sadržaje, te pristup profesionalnoj podršci.

Dodatno, World Vision BiH je u suradnji s partnerskim organizacijama UNICEF, SOS Dječija sela BiH, Save the Children i EMAUS, pokrenuo inicijativu za sveobuhvatnu procjenu stanja na terenu i uvid u potrebe obitelji s djecom i same djece izbjeglica i migranata u BiH.

Nalazi procjene se očekuju u tijeku narednog tjedna, a pružit će osnova za planiranje i neodložnu provedbu adekvatnih i ciljanih intervencija u najboljem interesu djece čije su sudbine i dobrobit povjerene donositeljima odluka u BiH i ne smiju biti iznevjerene, navodi se u priopćenju.

Izvor: Fena