Zabilježen pad broja turista u Međugorju

Međugorje je širom svijeta poznato kao marijansko svetište odnosno mjesto Gospina ukazanja. I dok Vatikan još uvijek nije iznio službeni stav, kroz medije je odjeknula izjava biskupa mostarsko-duvanjskog Ratka Perića kako se u Međugorju Gospa nije ukazala. Iako ga brojni posjećuju vjerujući u ukazanje, prošle godine zabilježen je pad broja turista.

Godinama najbrojniji hodočasnici, Talijani, prošle godine Međugorje su posjećivali u znatno manjem broju. Iako se tome pripisuju brojni razlozi, glavni je ekonomski.

Pad na talijanskom tržištu iznosi od pet do sedam posto. Ovo tržište za Međugorje je najznačajnije jer više od 50 posto svih turista su Talijani. Neslužbene izjave iz Vatikana, ali i izbjeglička kriza, ističu u mjesnoj turističkoj zajednici, utjecale su na manji broj turista. S druge strane, najavljeni dolazak papinog izaslanika, nadbiskupa Hosera iz Poljske, mogao bi rezultirati povećanjem poljskih hodočasnika.

Porast dolazaka turista zabilježen je iz zemalja istočne Europe, a pored Talijana ostali turisti dolaze otprilike u istom broju. Registrirani su dolasci iz 120 država svijeta. Unatoč tome što Vatikan još nije iznio službeni stav o Međugorju, brojni ga posjećuju vjerujući u Gospino ukazanje.

Hodočasnici pri posjetu Međugorju uglavnom ističu kako osjete poseban mir u srcu, a to im je, kažu, najveća potvrda o Gospinom ukazanju.