Zabilježeno mnoštvo nepravilnosti na lokalnim izborima

Nevladina promatračka Koalicija “Pod lupom” na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini zabilježila je mnoštvo nepravilnosti. Najteži incident dogodio se u Stocu, gdje su napadnuti članovi Općinskog izbornog odbora, a njegov predsjednik završio je u bolnici. Na nekoliko biračkih mjesta u toj općini nasilno su izuzete glasačke kutije.

“Osim napada na predsjednika Općinskog izbornog odbora u Stocu, zabilježeni su slučajevi nasrtaja na članove biračkog odbora na BM 026B010 u Pelagićevu, fizički napad na predsjednicu biračkog odbora na BM 125A017 u Prozor-Rami, dva slučaja fizičkog nasilja između birača u Ilijašu i Visokom, kao i otvorene prijetnje promatračima Koalicije “Pod lupom”. Napominjemo da ovoliko slučajeva nasilja na biračkim mjestima nije zabilježeno u posljednjih deset godina”, izvijestila je Koalicija “Pod lupom”.

Koalicija napominje da je glasovanje na većini ostalih biračkih mjesta proteklo bez problema. Promatrači su tijekom procesa glasovanja zabilježili nepravilnosti na 16 biračkih mjesta. Najmanje jedan slučaj obiteljskog glasovanja zabilježen je na 56 posto promatranih biračkih mjesta, a na 60 posto njih zabilježeno je jedan do pet slučajeva vraćanja birača s biračkog mjesta zbog toga što se nisu nalazili na izvodu iz Središnjeg biračkog popisa.

“Na oko 32 posto promatranih biračkih mjesta zabilježen je barem jedan slučaj da je jedna osoba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasovanju, ali je na svega nekoliko biračkih mjesta zabilježeno više od šest ovakvih slučajeva. Na sedam posto biračkih mjestaprimijećen je slučaj glasovanja bez važećih identifikacijskih dokumenata”, stoji u priopćenju ove organizacije.

Koalicija je u nedjelju pokrila 2.500 biračkih mjesta, dok su mobilni timovi do 20 sati posjetili 893 biračka mjesta, ukupno 3.393 biračka mjesta ili 65 posto ukupnog broja redovnih biračkih mjesta.

“Do 21 sat promatrači Koalicije ‘Pod lupom’ izvijestili su o 105 kritičnih situacija tj. povreda izbornih pravila. Prijave nepravilnosti odnose se u najvećem broju na sistematska kršenja Izbornog zakona i provedbenih akata SIP-a BiH, njih 22 (obiteljsko glasovanje, zloupotreba pomoći pri glasovanju), zatim 12 prijavljenih ozbiljnijih nepravilnosti pri glasovanju (više osoba glasuje više puta, pokušaji iznošenja glasačkih listića s biračkih mjesta). 33 su prijavljena slučaja otvorenog nagovaranja na glasovanje zastrašivanjem ili vršenje pritisaka na glasače. Navodi o tzv. ‘bugarskom vlaku’ primljena su s tri biračka mjesta”, navodi Koalicija.

Koalicija je zaprimila 118 prijava građana, od kojih se većina odnosi na pritiske, nagovaranja, zastrašivanja, podmićivanje i kupovinu glasova u 45 slučajeva, te kršenja izborne šutnje u 28 slučajeva.