Zabrinjavajući porast otmica i pokušaja otmica u BiH

Posljednjih dana u BiH otmice se događaju u zabrinjavajuće velikom broju. Nakon nedavne otmice djevojčice u Zenici i nekoliko pokušaja u Sarajevu, na red su došli i drugi gradovi. U utorak navečer je prijavljen pokušaj otmice u Mostaru, a prava drama odvijala se u Livnu. Nakon prijave provedena je i istraga koja je utvrdila kako se pokušaj otmice ipak nije dogodio.

Policijska postaja u Livnu samo je jedna od onih koje su ovih dana zaprimile prijave o pokušajima otmica. Nakon što su mediji prenijeli vijest kako su nepoznate osobe pokušale oteti maloljetno dijete, ali neuspješno, iz MUP-a Hercegbosanske županije stigao je demantij. Nakon provedene istrage, pregleda videonadzora te razgovora s očevicima, utvrđeno je kako pokušaja otmice nije bilo.

I u Mostaru je zaprimljena prijava o pokušaju otmice u kojoj je riječ o odrasloj ženskoj osobi.

Udruga “Novi put” ističe kako je broj otmica na razini države povećan u odnosu na prethodne godine. Oprez i prevencija jedini su način na koji osobe mogu zaštititi vlastite i živote svoje djece: “Kao roditelj i građanin smatram da bi bilo dobro kad bi policijske ophodnje bile u krugu osnovnih odgojno-obrazovnih institucija, kako bi mogle pratiti takve situacije i blagovremeno reagirati”, rekla je za Našu TV Edisa Demić, predsjednica Udruge “Novi put”.