Zahtjev za reviziju predan u Haagu, zasjedao i PIC

Pravni tim na čelu sa Sakibom Softićem u Haagu je predao zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Tako je i službeno, tri dana prije isteka roka, predan zahtjev za reviziju koji je izazvao političku krizu u zemlji.

Iako su jedni mišljenja kako posebna suglasnost članova Predsjedništva BiH u ovom slučaju i nije potrebna, izvanredna sjednica Predsjedništva u četvrtak, na kojoj su se trebali izjasniti o reviziji, prekinuta je.

“G. Izetbegović nije bio za to da se izjašnjavamo o tome hoće li BiH podnijeti zahtjev za reviziju. Nije htio o tome odlučivati i napustio je sjednicu. Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, sjednicu je potom napustio i g. Čović. To znači da je sjednica prekinuta i da odluka o podizanju odluke o reviziji nije donesena”, rekao je na konferenciji za medije predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić.

“Napustio sam sjednicu jer ona nije pripremljena u skladu s Poslovnikom o radu Predsjedništva. Tajništvo mora pripremiti prijedloge akata s obrazloženjem o pravnoj osnovanošću. Odluka koju je predložio g. Ivanić nije bila pripremljena na ovaj način. Da smo na bilo koji način glasovali o njoj, ona bi izazvala pravnu koliziju i konfuziju”, izjavio je na kasnijoj, posebnoj konferenciji za medije Bakir Izetbegović.

I dok su članovi Predsjedništva držali konferenciju za medije, izaslanstvo predvođeno Sakibom Softićem, agentom BiH pred sudom, predalo je četiri kutije dokumentacije registru suda u Haagu, koji će provjeriti određene činjenice i rokove. Nakon toga poslat će ih Srbiji da se očituje o zahtjevu. Rok za to nije određen. Moguć je i odgovor BiH, a potom će zasjedati Vijeće suda koje odlučuje o dopustivosti revizije presude.

Ovakav potez bošnjačkih lidera dovest će BiH u krizu koja dugo neće biti riješena, smatra predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Krizu između zemalja i naroda izazvali su oni koji izvršili agresiju na BiH, počinili zločine koji su kulminirali genocidom. Revizija se odnosi na utvrđivanje istine o događajima koji su se dogodili prije više od dva desetljeća i za koje odgovornost snosi tadašnji režim predvođen Slobodanom Miloševićem”, odgovorio je Izetbegović.

Koliko je situacija u BiH ozbiljna, potvrđuje i izvanredna sjednica Vijeća za implementaciju mira međunarodne zajednice (PIC). Nakon tri sata zasjedanja, poručili su kako se svi politički lideri trebaju suzdržati od jednostranih poteza.

“Zabrinuti smo trenutnim stanjem u BiH. Svaki od nas želio bi vidjeti ovu izjavu drugačije, ali zajednička izjava je bolja od nekih nacionalnih stavova. Ovakva situacija u zemlji mogla bi utjecati na djelovanje institucija vlasti. Smatramo da ne bi trebalo biti jednostranih odluka”, prenio je stav PIC-a ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov.

Veliko je pitanje što će sada uslijediti. Hoće li srpski predstavnici na državnoj vlasti blokirati insitucije kao što su i najavili znat ćemo već idućeg tjedna. A do tada bi mogla biti jasnija slika i oko dokaza i novih činjenica za ovaj proces. Podijeljena su mišljenja i oko toga ima li Sakib Softić legitimitet za podnošenje zahtjeva, no o tome će u konačnici presuditi Međunarodni sud pravde u Haagu.