Započeo Ekonomski forum BiH

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2019, koji se održava već treću godini zaredom, započeo je danas u Sarajevu.

Forum je organizirao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a njegova centralna ideja odnosi se na uspostavljanje platforme za inciranje otvorenog dijaloga između predstavnika poslovne zajednice, akademskog sektora i kreatora ekonomskih politika u BiH.

– Svjedoci smo s koliko problama se suočavaju svi u BiH , a na ovaj način mi pokušavamo uspostaviti dijalog, dakle ne samo identificirati što su problemi s kojima se suseće bh. javnost , nego i dati konkretne preporuke i prijedloge za rješavanje problema – izjavila je dekanesa EFSA Jasmina Selimović.

Predhodna dva foruma, prema njenim riječima, već su rezultirala određenim prijedlozima i rješenjima koji se mogu naći u službenim dokumentima zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, u njihovim politikama i pravcima koje su identificirali.

Ovogodišnji forum, kako je dodala, naglašava važnost regionalne saradnje, u organizaciju je uključena Austrija, kao zemlja koja je najznačajniji i njaveći investitor u BiH, o čemu će biti riječi na posebnom panelu.

Forum će obuhvatiti tri panela koji su posvećeni konkurentnosti, ekonomskoj suradnji s Austrijom, te unaprjeđenju poslovnog okruženja BiH.