Zašto biste upravo sada trebali popiti šalicu kave?

Poznato je već da kava u umjerenim količinama ima povoljni utjecaj na naše zdravlje, ali ljubitelji ovog najpoznatijeg napitka na svijetu sada imaju novi razlog za veselje. Istraživači su otkrili kakav utjecaj taj napitak ima na našu kožu.

Kava sadrži raznovrsne sastojke kao što su voćne kiseline, masti, alkaloidi, minerali, kalij, magnezij i željezo. Ulje kave bogato je antioksidansima poput linolenske kiseline, a uz to ima i antikancerogeno djelovanje te stimulira imunološki sustav.

Zbog antioksidantnog djelovanja, kao i protuupalnog djelovanja, usporava starenje kože, a kožu čini elastičnijom te tako briše bore s lica. Kava je bogata antioksidansima koji štite našu kožu od slobodnih radikala i potiču prirodnu obranu organizma, piše TOI.

Ovaj napitak zaštitit će nas i od UV zračenja koje može uzrokovati opasnija kožna oboljenja. Istraživanje je pokazalo da kofein štiti i od oštećenja DNK i može imati terapijsko djelovanje na rak kože. Ima ključnu ulogu u zadržavanju hidratacije kože, a potiče i cirkulaciju krvi i pomaže da ostane zdrava i glatka.