Zašto ne volimo čuti vlastiti glas?

Instagram, Snapchat i druge društvene mreže, otvorile su mnogo novih i velikih mogućnosti za nas, ali isto tako su nas stavile pred veliki izazov: moramo redovito slušati vlasiti glas.

Za sve one koji nisu stručno osposobili svoj glas i naviknuli ga često slušati, to je vjerojatno čisti užas. No, zašto se uvijek protresemo kada čujemo vlastiti glas, piše Wall.hr.

Razlog tome je jednostavan. Jednostavno nismo navikli na to!
Kad čujemo druge glasove ili zvukove, zvučni valovi tih zvukova dolaze u naše uši izvana, dok vlastiti glas čujemo ne samo kroz ovaj vanjski izvor, već i kroz drugi put preko naše glave. Vibracije naših glasnica također šalju valove kroz naše lubanje. Kombinacija vibracija i vanjskih zvukova proizvodi glas koji prepoznajemo kao naše svakodnevno slušanje vlastitog glasa na koje smo navikli.

Ali sada, kad snimamo i pustimo snimku, iznenada čujemo naš glas kroz naše uši. Znači, fali nam jedna polovica te dobijemo rezultat na koji nismo navikli. Naš vlastiti glas zatim zvuči drugačije i vrlo vrlo neugodno.

Ali možemo naučiti voljeti svoj glas. Slušajući ga iznova i iznova, upoznajemo se sa svojim zvukom.

Isto vrijedi i za fotografije. Koliko često se događa da vidimo slike sebe i pomislimo: “Wow, izgledam stvarno super!”? I ovdje, problem je u tome što se rijetko vidimo u ovom kutu. Svakodnevno se gledamo u ogledalo, ali fotografija, s druge strane, pokazuje nam kako nas drugi vide i kako stvarno izgledamo.
No, nismo navikli na to, naš mozak ima problema s povezivanjem tih informacija i pronalazi naše lice “čudnim”.
Dakle, ako vaši prijatelji pohvale vašu fotografiju, sljedeći put,bolje ih slušajte, jer na kraju oni najbolje znaju kako stvarno izgledate.

Izvor: wall.hr