Zastupnici danas o trošarinama, Izetbegović računa na sedam ili osam glasova SDA

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će sedam ili osam članova zastupničkog kluba te stranke glasovati na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o setu zakona o trošarinama i osiguranju depozita čije je donošenje uvjet za iduću tranšu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Mislim da ćemo imati sedam ili osam zastupnika (od ukupno deset) koji će glasovati za izmjene Zakona o trošarinama. Tu su i zaključci koji će olakšati primjenu trošarina, posebno za poljoprivrednike. Nadam da će i oni biti usvojeni i da će se BiH naći u situaciji da povuče gotovo milijardu KM kredita kojima će biti omogućen nastavak izgradnje 79 kilometara autoputa i, što je možda čak i važnije, na stotinu mjesta u BiH obilaznice, treće trake, tuneli koji će olakšati kretanja na magistralnim i brzim cestama”, rekao je Izetbegović novinarima.

Nije želio govoriti o imenima zastupnika SDA koji u četvrtak hoće ili neće glasovati o setu zakonskih akata u kojem su izmjene i dopune Zakona o trošarinama, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakona o naplati i raspodjeli prihoda te predloženih zakon o osiguranju depozita.

Zakoni iz ovog seta uvjet su i za kredit za izgradnju autoputa te održavanje putne infrastrukture.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović nakon sjednice proširenog Kolegija tog doma izjavio je da će sva četiri zakona biti razmatrana kako je i predloženo. Dodao je da očekuje da zakoni budu usvojeni.

Zastupnici će se izjasniti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu neizravnog oporezivanja u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе.

Vijeće ministara BiH je 6. travnja na izvanrednoj sjednici utvrdilo set ovih zakona, a prijedlozi navedenih zakona (novi tekstovi) u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno-tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavno-pravnog odjela Parlamentarne skupštine BiH.