Zastupnici odbili uvrstiti trošarine u hitni postupak

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odbili su u srijedu na hitnoj sjednici razmatranje Zakona o trošarinama po hitnom postupku.

Za hitnost postupka glasovalo je 19 zastupnika, 19 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan pa nije bilo opće većine. Nije prihvaćeno ni da se zakon razmatra po skraćenom postupku jer je 16 zastupnika bilo za, a 21 protiv.

Za hitnost postupka glasovali su zastupnici SDA Šefik Džaferović, Amir Falić, Safer Demirović, Nermina Kapetanović, Asim Sarajlić i Hazim Rančić, zastupnici HDZ-a Borjana Krišto, Predrag Kožul, Monika Tomić i Nikola Lovrinović, zastupnici SNSD-a Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Staša Košarac i Nikola Špirić, kao i zastupnici SBB-a Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut, Mirsad Isaković i Fehim Škaljić.

Protiv hitnog postupka glasovali su Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović iz SDA, kao i nezavisni zastupnik Senad Šepić, inače bivši zastupnik SDA te Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić i Borislav Bojić iz SDS-a, nezavisni zastupnici Jovan Vukovljak i Momčilo Novaković (NDP) koji su u koaliciji Saveza za promjene (SzP).

Protiv su bili još Željko Komšić, Damir Bećirović, Mensura Beganović, Maja Gasal-Vražalica i Hanka Vajzović iz Demokratske fronte te zastupnici SDP-a Denis Bećirović i Saša Magazinović kao i zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović.

Suzdržan je bio Jasmin Emrić iz Stranke demokratske aktivnosti.

Na sjednici nisu bili Milica Marković (SNSD), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Mirsad Mešić (SDP).

Rasprava o izmjenama Zakona o trošarinama u BiH, o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH bit će održana redovnoj proceduri.

Izmjene Zakona o trošarinama, koje je većinom glasova usvojilo Vijeće ministara, donose povećanje trošarina za 15 feninga po litru. Dodatni prihodi od trošarina bili bi utrošeni za izgradnju autocesta i cesta, a ovim bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Sjednica Zastupničkog doma okončana je nakon što hitni i skraćeni postupak nisu prihvaćeni ni za Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.