Zastupnici SNSD-a ipak na sjednici o povećanju trošarina

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu bi na hitnoj sjednici trebao razmatrati set zakona o trošarinama na naftne derivate koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Iako je čelnik SNSD-a Milorad Dodik u ponedjeljak rekao da zastupnici njegove stranke neće prisustvovati sjednici, oni su se u srijedu ipak pojavili na njoj jer je oporba iz Republike Srpske protiv povećanja trošarina za 15 feninga po litru.

Zastupnici će odlučivati o zahtjevu Vijeća ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Vijeće ministara je krajem ožujka, uz glasove protiv ministara Mirka Šarovića i Igora Crnatka, utvrdilo prijedloge tih zakona. Njihovim usvajanjem bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz trošarina na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta.

Povećanje trošarina ujedno je i uvjet za aktiviranje zaključenih kreditnih sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

Šarović je poslije posljednje sjednice Vijeća ministara obrazložio da su ministri iz RS-a bili protiv povećanja trošarina zbog zaštite poljoprivrednih proizvođača koji su ionako ugroženi od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 1. veljače, čime je liberalizirano trgovanje sa zemljama članicama Europske unije. Šarović je predložio uvođenje plavog dizela za poljoprivrednike kako bi im se olakšalo poslovanje u novim okolnostima.

Opširnije u Dnevniku večeras u 19 sati.