Završene Olimpijske igre, Hrvatskoj ukupno deset medalja

Svečanošću zatvaranja u Rio de Janeiru završene su 31. Ljetne olimpijske igre. U posljednjih 15 dana na njima je nastupilo 11.500 sportaša u 28 sportova. Igre su tradicionalno zatvorene predajom olimpijske zastave gradonačelnici sljedećeg grada domaćina, u ovom slučaju Tokija.

SAD je opet bila najuspješnija nacija sa 46 zlata, 37 srebrnih i 38 brončanih medalja. Druga po ukupnom broju medalja je Kina (70), ali je Velika Britanija druga po broju zlatnih odličja.

Dok je Bosna i Hercegovina opet ostala bez prve olimpijske medalje, za Hrvatsku su ovo bile najuspješnije Igre od samostalnosti. Hrvatski su sportaši osvojili ukupno deset medalja – pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane.

Tri medalje osvojile su atletičarke (zlato Sandra Perković u bacanju diska i Sara Kolak u bacanju koplja, broncu Blanka Vlašić u skoku u vis), po dvije veslači (braća Sinković zlato, Damir Martin srebro) i jedriličari (Šime Fantela i Igor Marenić zlato, Tonči Stipanović srebro), a po jednu vaterpolska reprezentacija (srebro), Josip Glasnović (zlato u trapu) i boksač Filip Hrgović (bronca u superteškoj kategoriji).

Jamajčanski sprinter Usain Bolt objavio je da mu je ovo posljednji nastup na Olimpijskim igrama. 30-godišnji svjetski rekorder osvojio je sedmo, osmo i deveto zlato na utrkama na 100 i 200 metara i štafeti 4×100 metara, i to treći put zaredom, što nikome u povijesti nije pošlo za rukom.

Najuspješniji olimpijac u povijesti, američki plivač Michael Phelps, na svojim petim Igrama povećao je broj svojih olimpijskih medalja na 28. U Riju je osvojio šest odličja, pet zlatnih.