Zbog naglog ispuštanja vode moguća ekokatastrofa na Jablaničkom jezeru

Zbog naglog ispuštanja vode Jablaničko jezero gotovo je isušeno. Niska razina vode opasno je zaprijetila flori i fauni ovog jezera. Prema nekim navodima, uništeno je gotovo dva milijuna ribe. Ukoliko ti podaci budu točni, to bi mogla biti nezapamćena ekološka katastrofa.

Dugoročne posljedice na ekosustav Jablaničkog jezera još nisu poznate. Ribari, ekološke udruge, ali i cjelokupna javnost pribojavaju se nezapamćene ekološke katastrofe.

Elektroprivreda BiH u ponedjeljak se oglasila prioćenjem u kojem navodi da nije izazvala ekološku katastrofu i da nije ugroženo propisano ispuštanje vode.

Jablanička udruga sportskih ribolovaca upozorava i na krivolovce. Prema riječima ribara, u posljednja 24 sata zbog obilnih padalina razina vode se podignula za više od dva metra.

U priopćenju Elektroprivrede BiH se navodi podatak od čak pet metara. Međutim, i jedni i drugi su složni kako će razdoblje pred nama pozitivno utjecati na povećanje razine jezera, a ukoliko bude posljedica, bit će vidljive tek onda kada se razina jezera vrati na optimalnu.