Zbog odlazaka Liječnička komora traži kolektivni ugovor

Liječnici i medicinsko osoblje masovno odlaze iz BiH na tržište Europske unije koje nudi bolje uvjete za život i rad. Stručnjaci upozoravaju kako društvo nešto mora poduzeti. Nastavi li se ovakav negativan trend, kažu, moglo bi doći do kolapsa zdravstvenog sustava.

Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju otvorio je vrata europskog tržišta i dijelu stanovništva BiH. Među najtraženijim djelatnicima su liječnici i medicinsko osoblje koji masovno odlaze. Iako u SKB-u Mostar to još nije problem, signal ipak postoji.

“Prošle godine nam je oko 30 zdravstvenih djelatnika zatražilo neplaćeno i otišlo u Njemačku. Među njima je bilo šest liječnika, od toga dva anesteziologa. Svi su važni, ali posebno su važni anesteziolozi oko kojih se okupljaju sve kirurške grane”, rekao nam je dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar.

U prvih devet mjeseci iz Federacije BiH otišlo je više od 200 liječnika. Moglo bi ih biti i više s obzirom na broj liječnika koji je već zatražio etičku suglasnost za odlazak.

Dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore FBiH, rekao nam je kako će u ovoj godini Federacija izgubiti oko 260 liječnika. Najčešće odlaze u u Njemačku, Austriju, ali i Ujedinjene Arapske Emirate. Najveći problem je što BIH napuštaju mladi liječnici medicine, specijalizanti i mladi specijalisti. Odlazi onaj dio liječnika koji bi trebao za nekih desetak godina preuzeti federalni zdravstveni sustav. Društvo mora nešto poduzeti, poručili su iz Liječničke komore koja traži kolektivni ugovor po uzoru na onaj u Hrvatskoj.

Novi kolektivni ugovor značio bi bolje uvjete rada, lakši pristup specijalizaciji, bolji način edukacije. U protivnom, ako se nastavi ovakav negativan trend, moglo bi doći do kolapsa zdravstvenog sustava.