Zdravstvene ustanove u RS-u duguju 113 milijuna KM za doprinose

Dug zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj Fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja (MIO) po osnovi neuplaćenih doprinosa za MIO krajem ožujka iznosio je 113 milijuna KM.

Po evidenciji Fonda MIO RS-a, dugovanja zdravstvenih ustanova u ovom bh. entitetu posljednjih nekoliko godina imaju trend rasta.

Tako je ukupni dug po ovoj osnovi u 2012. iznosio 12,4 milijuna, u 2015. znatno više i to 65 milijuna, lani 84,3 milijuna, a krajem ožujka ove godine 113.003.112 KM.

Najviše duguje Univerzitetsko klinički centar Banja Luka, oko 38,7 milijuna KM. Iza njega je bolnica u Doboju s 10,4 milijuna, Klinički centar Istočno Sarajevo – bolnica Kasindo 9,5 milijuna KM duga, Univerzitetska bolnica Foča 7,9 milijuna KM, bolnica u Prijedoru 5,5 milijuna, bijeljinska bolnica 3,6 milijuna.

Iz Fonda MIO su ove podatke potvrdili odgovarajući na pitanja zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a, koji su ukazali na praksu pojedinih zdravstvenih ustanova da se u godini uplate doprinosi za MIO za po dva-tri mjeseca pa onda ponovno ne izmiruju te zakonske obaveze.

Zbog svega ozbiljne probleme imaju zdravstveni radnici koji trebaju ići u mirovinu

U Fondu MIO RS-a su potvrdili da je većini zdravstvenih ustanova odobreno i odgođeno plaćanje poreznog duga (reprogram) ili su podnijeli zahtjev da im se da takva mogućnost plaćanja obaveza.

Ostatak duga zdravstvenih ustanova u RS-u, prema evidencijama Fonda MIO, po osnovi reprograma na dan 31. ožujka 2017. godine iznosi 62.548.219 KM.