ZHŽ nema sredstava za dodatne sistematske preglede osnovnoškolaca

Javna rasprava o Nacrtu zakona o odgoju i obrazovanju osnovnih škola u petak je ponovno bila na rasporedu u Zapadnohercegovačkoj županiji. Prema tvrdnjama zastupnika Skupštine ZHŽ-a, zadnjih deset godina nikad se nije dogodila situacija da se javna rasprava oko neke teme mora ponoviti, ali zato su svi nazočni ovaj put došli s puno konkrenijim pitanjima o pojedinim stavkama Nacrta zakona.

“Javna rasprava je bila organizirana za 1. lipnja. Tada su nas kritizirali i zbog toga da smo im ograničili vrijeme. Razlog odgode bio je taj da svi zainteresirani za ovaj zakon ne bi bili uskraćeni za svoje komentare i prijedloge. Komentari i upiti bili su u biti isti, samo smo na ovoj sjednici malo više precizirali pravila igre. Nije se moglo iskakati s prijedlozima i sl. Danas je bilo puno funkcionalnije i bolje”, izjavila je za Našu TV Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja ZHŽ.

Tijekom obnovljene javne rasprave članovi roditeljskog vijeća ponovno su iznijeli svoje stajalište oko pojedinih članaka i podčlanaka Nacrta zakona. Najviše su primjerdbi imali oko dijela koji se bavi preciziranjem vršnjačkog nasilja, kao i određivanjem zakonske odgovornosti roditelja u takvim situacijama.

Dio zakona koji određuje kako svako dijete ima pravo na sistematski pregled, jednom tijekom školske godine, za predstavnike Roditeljskog vijeća je premalo. Oni traže bar dva puta puta te da se pregledi sustavno financiraju, bilo na općinskoj, bilo na županijskoj razini. No, ministrica obrazovanja je odmah jasno dala do znanja kako takvi prijedlozi neće biti prihvaćeni.

“Sve bi bilo krasno da je naš proračun drugačiji. Uvažavajući taj proračun, moramo mu se prilagoditi. U redu je što roditelji traže dva sistematska pregleda godišnje, ali u zakon ne možemo staviti nešto što ne možemo realizirati. Postoji obveza sistematskih pregleda za učitelje i profesore, ali se i ona u dobroj mjeri ne poštuje. Roditelji mogu odvesti djecu na sistematski pregled”, ministrica.

Klaudija Karamatić, predsjednica Roditeljskog vijeća OŠ Ivan Mažuranić Posušje, izjavila je kako njezina organizacije i može i ne može biti zadovoljna završetkom javne rasprave: “Kao i sva roditeljska vijeća u županiji, dostavili smo ministrici Nacrt zakona sa svim prijedlozima, opaskama i kritikama. Nadamo se da će se ovaj put uvažiti stav roditelja. Smatramo da je premalo slati djecu na sistematske preglede samo tijekom upisa. Pregledi bi trebali biti više puta tijekom osnovnog školovanja. Predlagali smo da to bude svake druge godine.”

Predstavnici sindikata za osnovne škole smatraju kako je i ovaj Nacrt zakona paušalan. Prema njihovom mišljenju, zakonom se trebaju bolje regulirati poslovi i obveze nastavnika, kao i roditelja: “Zakon je paušalan. Kroz članke se provlači zajednička nit: kroz školske odbore, zapošljavanje, dužnost ravnatelja i pomoćnika ravnatelja, politici stavljaju u u ruke sve ovlasti što se tiče obrazovanja. Smatram da bi ključne odluke o obrazovanju trebala donositi struka”, istaknula je Vesna Ćorluka, predsjednica Predsjedništva sindikata osnovnih škola u ŽZH.

Jedna od zakonskih odrednica Nacrta o odgoju i obrazovanju je i pitanje na kojoj udaljenosti treba držati kladionice oko školskih objekata. Premda je federalnim zakonom određeno kako je dopuštena udaljenost 300 metara od škole, u Nacrtu je napisano 200.

“Mislim da će se taj dio morati izbaciti iz zakona”, rekla je Mikulić. “Osobno bih htjela da kladionica nema nikako u dometu djece. No, moj stav neće biti uvršten u zakon, no vidjet ćemo neke odredbe koje moramo poštivati. Sve će ovisiti o federalnom zakonu koji još nije usvojen.”

Ovom javnom raspravom je završeno poglavlje oko davanja primjerdbi i prijedloga za novi Zakon o odgoju i obrazovanju Zapadnohercegovačke županije. Nakon što Skupština usvoji predložene izmjene, novi zakon bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja.