Zimska oprema na vozilima uskoro zakonska obveza

Zimska oprema za motorna vozila u Bosni i Hercegovini zakonska je obveza koja stupa na snagu 15. studenog i trajat će do 15. travnja iduće godine. Gume su od zimske opreme jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost te je stoga poželjno da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume.

Zimski pneumatici na sva četiri kotača obvezni su za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od tri i pol tone. Ukoliko policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Pri temperaturi zraka nižoj od 7 stupnjeva Celzijevih, ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prijanjanja na podlogu. Najbolje je, stoga, već od studenoga na automobil staviti sve četiri zimske gume istog modela i dimenzija koje propisuje proizvođač automobila. U zimskim uvjetima ljetne gume produljuju zaustavni put, što može biti opasno. Kod temperature od minus 10 Celzijevih stupnjeva, automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra.

Policija poziva sve vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uvjetima, čime će izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obveze, a istovremeno će doprinijeti osobnoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.