Zimski turistički potencijali Hercegovine nedovoljno razvijeni

Turizam u Hercegovini većinom ide pod ruku s ljetnim razdobljem. Turističke zajednice rade na širenju ponude kako ne bi manjkalo sadržaja kroz cijelu godinu, tj. da Hercegovina i izvan ljetne sezone ima što ponuditi.

Skijanje i dalje ostaje glavna zimska turistička aktivnost. Zbog toga su skijališta i zimski centri u Hercegovini najposjećeniji.

“Kad je u pitanju naša županija, tu su Ruište i Blidinje za koje se ove godine možemo pohvaliti da funkcioniraju dobro. Ima snijega, pa ima i gostiju”, kaže Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije.

No, ovo razdoblje ne treba povezivati isključivo sa snježnim aktivnostima. Ako govorimo o vjerskom i kulturno-povijesnom turizmu, Tekija na Buni u Blagaju privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Zbog blizine mora i planina, Hercegovina je pogodna za razvoj zdravstvenog turizma, navodi dr. Jadranka Knežević: “Seoski turizam možemo uklopiti u zdravstveni turizam. Mnogi ljudi su anemični i trebali bi odlazak na planine, imamo djecu s posebnim potrebama…”

U posljednje vrijeme razvija se medicinski turizam, osobito na području stomatologije. Kongresni turizam sastavni je dio ponude svjetskih turističkih odredišta, a ima potencijala za razvoj i na našem području.

“Mogli bi se povezati različiti kongresi s posjetom destinacijama i okolini. Nekada je Hercegovina bila poznata po kongresnom turizmu, ali se to smanjilo u posljednjih nekoliko godina”, ističe Krešić te dodaje da je ono čime privlačimo turiste bez obzira na godišnje doba gastronomska ponuda u kojoj se preklapaju mediteranska i orijentalna kuhinja.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.