U Zračnoj luci Mostar uspješno održana vježba

U okviru redovitih aktivnosti u četvrtak je u Međunarodnoj zračnoj luci Mostar održana sigurnosna vježba pod nazivom “Sierra- Kilo1”. U simuliranoj nesreći hitne službe pokazale su zavidnu razinu spremnosti da u što kraćem roku spase putnike te osiguraju mjesto nesreće.

“Cilj ove vježbe bio je provjera plana za izvanredne situacije na aerodromu. Pripreme su trajale tjednima i možemo reći da je vježba bila izuzetno uspješna. Ovo je vježba koju smo po zakonu dužni uraditi svako dvije godine. Dakle ovo je sveobuhvatna vježba, u kojoj pored aerodromskih službi sudjeluju i gradske, koje su se i ovaj put pokazale dobrim i sposobnim”, rekao je Marko Kraljević, rukovoditelj Službe za sigurnost Međunarodne zračne luke Mostar.

U vježbi su sudjelovali Profesionalna vatrogasna postrojba Mostar, Hitna pomoć i policija.

Vježbom “Sierra- Kilo1” simulirano je izlijetanje zrakoplova B737 sa piste. Prilikom prizemljenja iz lijevog motora i lijevog podvožja zrakoplova primjećen je crni dim. Nakon toga dolazi do kontakta lijevog krila s pistom pri čemu zrakoplov mijenja smjer u lijevo i izlijeće sa piste. U zrakoplovu se za vrijeme nesreće nalazilo 6 članova posade i 15 putnika.
Kako bi nesreća imala što manje posljedice hitne službe poput vatrogasaca na mjesto nesreće trebali su stići za otprilike 11 minuta.

“Nakon poziva pripadnici PVP Mostar krenuli su na mjesto nesreće. U suradnji s policijom koja nam je osiguravala put na mjesto nesreće stigli smo na vrijeme”, rekao je zapovjednik PVP Mostar Petar Jurić.

Na kraju vježbe koja je trajala oko 15-ak minuta zaključeno je kako su uspješno obavljeni svi zadaci i ono što je najvažnije Zračna luka Mostar i mostarske hitne službe pokazale su spremnost koja je ovog puta bila na visokoj razini.