Zukić se izjasnio da nije kriv za primanje mita i posredovanje

Generalni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić izjasnio se na Općinskom sudu u Sarajevu u ponedjeljak da nije kriv za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protuzakonito posredovanje te nedozvoljeno držanje oružja.

Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić također su se izjasnili da nisu krivi. Oni se terete za ista kaznena djela kao i Zukić, osim nedozvoljenog držanja oružja.

Eseda Džananovića ista optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela. I oni su negirali krivnju pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužiteljstva BiH, terete da su u tijeku 2016. godine organizirali skupinu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne davati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH.