Zvizdić u Bruxellesu potpisao Protokol uz SSP

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić s premijerom Slovačke Robertom Ficom i europskim povjerenikom za politiku susjedstva i proširenje Johanessom Hahnom potpisao je u Bruxellesu u četvrtak Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje nove zemlje članice Europskoj uniji, u ovom slučaju Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Protokol uz SSP bio je protekloga ljeta predmet trzavica između vodećih političara u BiH nakon što je Lars-Gunnar Wigemark, voditelj Delegacije EU u BiH, u Sarajevu postigao dogovor o Mehanizmu koordinacije pri europskim integracijama s vodećim bošnjačkim i srpskim političarima, a bez prisustva predstavnika hrvatskog naroda. Odnosi su do kraja ljeta izglađeni, pa je BiH u rujnu dobila pozitivno mišljenje Europske komisije o zahtjevu za pristupanje, a 9. prosinca Zvizdić je u Sarajevu dobio Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji.

Potpisivanje Protokola bilo je jedno od tri ključna uvjeta koja su bila pred BiH da bi se osigurao nastavak i intenziviranje procesa europskih integracija. Zajedno sa ekonomskim reformama, vladavinom prava i borbom protiv svih oblika kriminala, terorizma i korupcije, kao i jačanjem regionalne suradnje, ovaj proces je bio nulti prioritet ovog saziva Vijeća ministara BiH.

Početak primjene Protokola se očekuje 1. veljače 2017. godine.