ZZO HNŽ-a prozvao javne tvrtke zbog dugova

Direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije Rade Bošnjak prezentirao je informacije o poslovanju zavoda kroz protekle četiri godine. Kako je istaknuo, najviše se uradilo na uvođenju novih tehnologija i sustava koji su omogućili pružanja brže i jednostavnije zdravstvene zaštite svim osiguranicima.

Poslovanje Zavoda zdravstevnog osiguranja kroz protekle četiri godine završeno je s povećanjem prihoda za osam milijuna KM. Unatoč stabiliziranju prihoda i rashoda, zavod i dalje potražuje ispunjenje zakonskih obveza od državnih i privatnih tvrtki čiji je nemar uzrokovao pad kvalitete pružanja usluga osiguranicima. Među njima prednjače Željeznice Federacije BiH, Vodovod Mostar i Igman.

Za loše stanje u sustavu primarne zdravstvene zaštite navedeno je kako nije odgovoran Zavod zdravstvenog osiguranja, a prema novom integriranom modelu, bolnice su plaćene prema učinku.

Kao najveći uspjeh zavoda u razdoblju od srpnja 2012. do lipnja 2016. godine istaknut je razvoj obiteljske medicine koji se temelji na uvođenju prakse obiteljske medicine u svim domovima zdravlja u županiji te lakši i jednostavniji pristup zdravstvenom sustavu svih osiguranika, u domovima zdravlja i u ljekarnama u HNŽ-u.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.