Ako ste ljubitelj aperitiva, onda sigurno znate za vermut.
A znate li što je vermut i kako je nastao? Znate li da su njegovi korijeni vezani uz narodnu medicinu? Na pravom ste mjestu da saznate sve o vermutu.
Kako je nastao vermut?
Ako je vjerovati povjesničarima, vjeruje se da se vermut najvjerojatnije pojavio tijekom antičkog doba.
Početak proizvodnje ovakvih napitaka veže se uz ime grčkog liječnika Hipokrata, koji je napravio kombinaciju njegovih sastojaka još u 5. stoljeću prije Krista.
Počevši od 1000. godine u Kini, ljudi su potapali botaničke proizvode (korijenje, koru, cvijeće, bilje i začine) u vinu i pili ovu mješavinu kao ljekovito piće. Sve do sredine 17. stoljeća ta su se pića nazivala vermut.
Dobilo je ime Wermut wein, što je doslovni prijevod njemačkog – vino od pelina.
Kako je rasla popularnost vermuta, nestao je identitet ljekovitog pića, a ljudi su ga počeli piti kao aperitiv ili koristiti u koktelima.
U kasnim 1800-ima Amerika je usvojila vermut kao osnovni sastojak koktela.
Što je vermut i kako se proizvodi?
Vermut je zapravo aromatizirano vino, odnosno vino u koje je dodan brendi i koje je aromatizirano travama i začinima.
Za aromu se koriste sjemenke, korijenje i cvjetovi raznih biljaka, a koriste se i razne vrste voća.
Obično vermut uključuje biljke kao što su pelin, pelin, metvica, stolisnik itd.
Od začina važnu ulogu imaju cimet, muškatni oraščić, vanilija i kardamom. Osim ovih dodataka dodaje se i kora drveta koje se zove kinin.
Cvjetovi ruže u kombinaciji s limunovom koricom ne smiju se podcijeniti kada je u pitanju proizvodnja vermuta. Proizvođači koriste i ružmarin, klinčiće i gospinu travu.
Prva tvornica za proizvodnju aromatičnih vina osnovana je u Torinu u drugoj polovici 18. stoljeća.
U početku se vermut proizvodio samo od bijelog vina, a zatim su se uključila i druga vina.
Vermut se prvi put počeo proizvoditi u Italiji u 18. stoljeću, a od 19. stoljeća počeo se proizvoditi i u Francuskoj.
O vrsti vina, sastavu začinskog bilja i količini dodanog šećera ovisi hoće li biti bijelo, ružičasto ili crveno, gorko, suho ili slatko.
Vermut se dobiva od bijelih, crnih i ružičastih sorti grožđa. Za njegovu proizvodnju potrebna je vinska baza, koja čini 80% ovog pića.
Zatim se koristi biljni ekstrakt, čisti alkohol i šećerni sirup. Može se dodati i karamel, ako se radi o proizvodnji crvenog vermuta.
Nakon toga se posebno odabrane biljke suše i pretvaraju u prah. Zatim se zajedno s ostalim komponentama stavljaju u drvene kace.
Cijela smjesa treba stajati tri tjedna. Zatim slijedi proces hlađenja i filtriranja tekućine, a potom piće treba ponovno odstajati, što obično traje oko dva mjeseca pa do godinu dana. Kada prođe određeno vrijeme, slijedi pasterizacija.
Ovaj proces utječe na miris vina, ali ipak pojačava njegov okus i daje mu egzotični karakter. Na kraju se piće puni u boce.
Koje su vrste vermuta?
Glavna karakteristika vermuta je njegov okus pelina, savršeno u kombinaciji s drugim biljem.
Takva kombinacija daje kiselkasti okus vinu, ali i profinjenost. Poznato je da postoji pet vrsta vermuta.
Prva vrsta je takozvani suhi vermut, čiji sastav uključuje šećer, a granica je do 4%.
Druga vrsta je bijeli vermut. Ima tri puta više šećera.
Poznat je i crveni vermut, u kojem sadržaj šećera prelazi 15%.
Postoji i ružičasti vermut koji je svojevrsna mješavina bijelog i crvenog vermuta.
Posljednja poznata vrsta je gorki vermut, koji pripada skupini gorko aromatičnih vina.
Boje ne govore o okusu, već ukazuju na osnovno vino od kojeg se pravi vermut i obično na razinu slatkoće.
Vermouth Rosso ima bazu od crnog vina, talijanskog stila i sladak je, pa se često naziva i slatkim crvenim vermutom.
Španjolci također proizvode sve popularniji slatki crveni vermut koji je nešto lakši i manje gorak od talijanskog.
Blanco, ili bijeli vermut, ima bazu od bijelog vina, tipičan je za francuski stil, a ima i sladak okus.
Suhi vermut je u francuskom stilu s bazom od bijelog vina, ali je suh!
Na našem tržištu dominiraju dvije osnovne vrste vermuta – crveni (slatki) vermut iz Italije i bijeli (suhi) iz Francuske.
Glavni proizvođači vermuta su Francuska, Italija i Španjolska. U manjim količinama proizvodi se iu drugim zemljama, uključujući Argentinu, SAD, Nizozemsku, Njemačku, Mađarsku, Češku, Moldaviju i Rusiju. Također proizvodimo vermut.
Kako se poslužuje vermut?
Slatki vermut (crveni) može se poslužiti čist, ali je bolji kada se posluži pomiješan s jakim alkoholnim pićima poput džina, votke ili konjaka, uz dodatak malo soka od limuna ili kriške naranče.
Kada se kombinira s drugim pićima, aromatizirano vino se toči u trokutaste čaše.
Ako vermut poslužite nakon obroka, onda ga možete kombinirati s voćem.
Suhi vermut se poslužuje malo ohlađen. Kako ljubitelji ovog pića tvrde, vermut kada se pije sam se poslužuje u čašama za viski, a puni se samo 1/3 čaše. Prilikom posluživanja dodajte led.
Kako piti vermut?
Vermut se može piti sam ili u kombinaciji s drugim alkoholnim pićima u koktelima.
Obično se pije kao aperitiv. Vermut se također koristi kao sastojak raznih koktela, a najčešće Martinija, koji je idealan za smanjenje udjela alkohola u koktelima, za ugodan biljni okus i miris.
Kao izvrstan dodatak preporučuje se i sok od limuna ili naranče. Kombinacija je bezbroj, a neki miješani aperitivi postali su sami po sebi klasici.
Martini je najpoznatiji, no Campari pomiješan s narančinim sokom brzo ga prestiže.
Najpoznatiji kokteli s vermutom su:
Ovo je takozvani koktel “Vodka Martini” – James Bond. Pravi se prema sljedećem receptu: 45 ml – gin (ili votka, za Vodka-Martini), 15 ml – (suhi) vermut, 1 kriška ili rub limunove kore i 1 ili 2 masline za ukras.
Ulijte gin i vermut u čašu za miješanje s ledom i promiješajte. Procijedite u prethodno ohlađenu koktel čašu, dodajte masline na čačkalicu, limun na rub čaše i poslužite.
Ukusno i jednostavno, možda već znate za to. Sve što trebate je gin, campari i slatki vermut.
Dobrodošla je i kriška naranče u čaši. Koliko ćete staviti ovisi o osobnom ukusu.
Kombinacija je viskija, camparija i slatkog vermuta! Vole ga uglavnom žene, a pravi se tako da se čaša napuni ledom i dodaju jednake količine sva tri pića.
Za ovaj koktel potrebno vam je: 35 ml gorkog Camparija, 35 ml slatkog vermuta, gazirana voda po ukusu, 1 komad limuna ili naranče.
Napunite čašu kockicama leda, zatim ulijte campari i slatki vermut, pa dodajte malo gazirane vode. Čašu ukrasite kriškom limuna ili naranče.
Koktel s vermutom i rumom
Potrebni sastojci 100 ml vermuta, 50 ml crvenog ruma, 2 kašike bijelog ruma, 2 kašike tamnog, smeđeg šećera, 250 ml spritea (ili 7 do ili kisele vode), 2 tanke kriške naranče, masline za dekoraciju, led. Pomiješajte smeđi šećer s tamnim rumom i miješajte da se kristali otope.U koktel čašu od 400 ml stavite led, tako da je napunite malo više od pola. Prvo ulijte šećer otopljen u rumu, zatim vermut, bijeli rum i na kraju gazirano piće.
Stavite kriške naranče i ukrasite maslinama. Poslužite odmah uz koštuničavo voće ili sireve po izboru.
Kako se čuva vermut?
Gurmani preporučuju da se otvorene boce vermuta potroše u roku od jednog do tri mjeseca i moraju biti u hladnjaku kako bi se usporila oksidacija.
Zato preporučam kupnju manjih boca, ako ga ne konzumirate često.
Vermut u kulinarstvu
Budući da se vermut kao piće odlično slaže s voćem, dio je i kulinarstva.
Ako vam ostane vermuta koji nećete koristiti za piće, možete ga koristiti kao zamjenu za bijelo vino u raznim receptima za pripremu jela.
Začinsko bilje koje se nalazi u vermutu sastojci su ribljih umaka ili marinada za svinjetinu i piletinu.
Aromatizirano vino pokazalo se izvrsnim dodatkom voćnim salatama, kako uz agrume tako i uz druge vrste karakteristične za naše podneblje.
Neki kuhari koriste vermut u malim količinama za aromatiziranje peciva, kolača, keksa i torti.
Drugi koriste vermut za začinjanje telećih ili svinjskih odrezaka. 50 g vermuta dat će jelu egzotični štih.
Zaključak
- Korijeni vermuta povezani su s narodnom medicinom. Predstavlja mješavinu aromatiziranog vina i ljekovitog bilja, pa je ime Vermouth dobio od iskrivljene njemačke riječi za pelin (vermouth).
- U 18. i 19. stoljeću počela je proizvodnja današnjeg vermuta, prvo u Italiji i Francuskoj
- Postoji pet vrsta vermuta – suhi, bijeli, roze, crveni i gorki. O vrsti vina, sastavu začinskog bilja i količini dodanog šećera ovisi hoće li biti bijelo, ružičasto ili crveno, gorko, suho ili slatko.
- Vermut se može konzumirati sam, najčešće kao aperitiv, ili kao sastavni dio velikog broja koktela od kojih je najpoznatiji Martini, koji je James Bond proslavio kao svoje omiljeno piće. Odabir čaše ovisi o tome da li se pije sama ili kao koktel, kao io tome koji koktel je u pitanju.
- Nakon otvaranja vermut čuvati u hladnjaku najviše 3 mjeseca nakon otvaranja.
- Savršeno se koristi u kuhanju umjesto bijelog vina.
Preporuka:
- Solarne ceste budućnosti proizvode električnu energiju
- Kako radi električni bicikl? – eKako
- Med i imunitet: Kako konzumirati med za jačanje imuniteta
- Kako trgovati bitcoinom? Korisni savjeti
- Kako brže tipkati na tipkovnici?
- Kakve su žene prema horoskopu