100. GODIŠNJICA ŽUPE JABLANICA NA MALU GOSPU SVEČANO PROSLAVLJENA

Blagdan Male Gospe svečano je proslavljen u Jablanici. Ova župa obilježila je i 100. obljetnicu. Ovakvi prizori svečanog slavlja Male Gospe u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Jablanici su uvijek isti – prepuno crkveno dvorište vjernika bez obzira na vremenske prilike. Nažalost, ovakvi prizori velikog broja vjernika mogu se vidjeti samo na ovaj blagdan. Burna povijest ostavila je velike ožiljke.

“Zadnjih 15 godina u župi nismo imali ni jedno krštenje, ni jedno vjenčanje, ni pričest.Trenutno u župi nemamo ni djece, ni mladih, ni u osnovnoj ni u srednjoj školi. Imamo samo dva studenta, jednog bogoslova i jednu studenticu u Mostaru. Ljudskim očima gledano, stanje je pesimistično, ali Božjim očima, vjerujem, da je ovo vrijedna i značajna zajednica”, poručio je župnik ove župe don Mile Vidić.

Povijest Jablanice komentirao je i msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski koji je predvodio misno slavlje. U svojoj propovijedi osvrnuo se na 1485. godinu. Tad je u Jablanici bilo 67 domova, samo 4 neoženjena čovjeka i samo tri muslimana. Svi ostali su bili kršćani. 30 godina poslije, Jablanica je imala 40 kršćanskih i muslimanskih domova, 17 neoženjenih od kojih je 12 muslimana, poručio je mostarski biskup.

Prigodom 100-te obljetnice župe Jablanica i 106-te obljetnice gradnje crkve, obnovljena je fasada na crkvi. A u monografiji don Mile Vidića zabilježen je presjek života i rada u župi kroz 100 godina.