back to top
26.6 C
Mostar
HOKEJ REZULTATI

HOKEJ REZULTATI

Hokej rezultati uživo dostupni su na sportskoj platformi news portala javno.ba

Hokej rezultati
Hokej rezultati

Saznaj sve šta te zanima o Hokeju, prati rezultate najpopularnijih klubova i reprezentacija u svijetu i regionu. Hokej rezultati, samo je jedan od besplatnih livescore servisa na našem portalu.

Za sportske fanatike i zaljubljenike u klađenje tu su: rezultate uživo za fudbal 24, livescore košarka rezultati, uživo rukomet rezultati i odbojku! Ali ovaj dio naše platforme je posvećen hokeju pa u nastavku saznajte sve o ovom popularnom sportu na ledu. Hokej rezultati ti dostupni 24 sata dnevno u realnom vremenu zato sačuvaj ovaj sajt i uklju.

Hokej rezultati i historija hokeja

Najstarija verzija hokeja na ledu je “knattleikr” koju su Vikinzi igrali na Islandu. Poznato je da se igralo po pravilima, a lopta je udarana palicama, pa je bilo dozvoljeno da se igra rukama. Izvodili su se jedanaesterci, a ekipe su imale svoje kapitene. 

Ova igra je napisana u islandskim sagama. “Ijscolf” je naziv za igru ​​sličnu hokeju na ledu, a bila je popularna na području današnje Belgije i Holandije tokom srednjeg vijeka. Štapovi su bili drveni i zakrivljeni i zvali su se “colf” ili “kolf”.

Igralo se drvenom ili kožnom loptom, a golovi su označavani sa dva drvena štapa. Cilj je bio postići gol sa što manje pokušaja.
Preporučamo kupnju vašeg favorita toothbrush po super niskim cijenama uz besplatnu dostavu, a narudžbu možete preuzeti i u trgovini isti dan.

Hokej su izmislili Vikinzi sa Islanda

Naziv hokej koristi se od 1363. godine, kada je engleski kralj Edvard III izdao proglas zabranjujući brojne igre, uključujući i hokej, pod prijetnjom zatvorske kazne.

Slične hokejaške utakmice koje su se igrale na evropskom tlu bile su irski “hurling” i škotski “shinty”.

Prema jednoj teoriji, moderni hokej na ledu je evoluirao iz igre “stickball” prilagođene kanadskim uslovima na ledu tokom devetnaestog veka. Britanski vojnici i doseljenici koristili su klizaljke, kao i štapove koje su napravili Indijanci Micmac. 

Druga teorija je da su hokej uveli islandski doseljenici prilagođavanjem gore spomenute igre “knattleikr”, koji su stigli u Kanadu i Sjedinjene Države nakon erupcije vulkana Askja na Islandu 1875. godine. 

Članovi tima Winnipeg Falcons iz Kanade, potomci islandskih imigranata, osvojili su zlatnu medalju na Sedmim ljetnim olimpijskim igrama 1920. godine. U Kingstonu je 1860. prvi put uveden pak koji je zamijenio loptu. Prva utakmica na klizalištu održana je u Montrealu 1875. godine. 

Pravila modernog hokeja koju su napisali studenti

Pravila modernog hokeja napisali su 1877. godine WF Robertson James Creighton, Richard F. Smith, WL Murray i Henry Joseph, tadašnji studenti McGill Univerziteta. 

Prvi hokejaški klub osnovan je na tom univerzitetu 1880. godine. U Kanadi i SAD-u raste broj klubova, održavaju se prvenstva, a u Švicarskoj se igra utakmica između Kembridža i Oksforda.

Od 1924. godine hokej na ledu se održava u sklopu Zimskih olimpijskih igara na kojima je Kanada osvojila zlatnu medalju. Hokej rezultati na olimpijskim igrama su bitniji nego igdje.

Reprezentacija Kanade osvojila je najviše olimpijskih medalja do sada. Ženski hokej na ledu se prvi put igrao na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine.

Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF) osnovana je 1908. godine sa sjedištem u Cirihu. Danas su 72 zemlje članice IIHF-a.

hokej rezultati
Hokej rezultati u realnom vremenu

Hokej rezultati i pravila igre

Hokej na ledu igraju dva tima, svaki sa šest igrača. Svaki tim se sastoji od najmanje 20 igrača. Tokom utakmice na terenu je šest hokejaša, petoro koji se menjaju tokom utakmice i golman. 

Utakmica je podijeljena na trećine i svaka traje 20 minuta čiste igre. Vrijeme teče samo dok je pak u igri. Između trećina je pauza od 15 minuta. Hokej rezultati u utakmicama koje traju do tri sata.

Utakmica počinje pakom, a kraj je označen sudijskim zviždukom. Zbog raznih prekida u igri, utakmice hokeja na ledu mogu trajati i dva do tri sata.

Utakmice mogu trajati i do tri sata

U NHL-u timovi mijenjaju stranu tek nakon prve dvije trećine, au međunarodnim ligama na kraju prve i druge trećine, te nakon prvih deset minuta u posljednjoj trećini.

Kada ekipa igra sa manjim brojem igrača, mora imati najmanje četiri igrača na ledu, uključujući i golmana. Hokej rezultati imaju svoja pravila.

Ako je rezultat nerešen na kraju utakmice, mogu se igrati produžeci od najviše dvadeset minuta, a utakmica se prekida čim jedna ekipa postigne gol. Ako je rezultat i dalje neriješen, dodatni produžeci do odigravanja sljedećeg gola.

Zadnje polje se smatra kada je igrač prešao svoju ofanzivnu plavu liniju prije nego što je stigao do paka. Ako se igrač ne vrati iza ofanzivne linije, tada sudija zaustavlja igru. 

Novo sučeljavanje je odmah izvan ofanzivne zone

Igrač može preći plavu ofanzivnu liniju nakon što se vrati sa pakom iza te linije. Igrač može ostati u svojoj ofanzivnoj zoni iako nije u toj zoni, ali mora paziti da kada uđe u tu zonu da ne bude u zaleđu.Igrač ga mora ponovo pustiti u ofanzivnu zonu i tek onda krenuti za njim.

Kazne određuju sudije i mogu trajati dva minuta ili duže, u zavisnosti od kazne. Kažnjeni igrač sjedi na klupi za napad. 

Zamjene se vrše u toku utakmice, a po pravilu, kada je igrač koji napusti igru ​​udaljen 5-10 metara od klupe, njegova zamjena može početi njegovom igrom.

Zamjene se takođe mogu izvršiti pri svakom obračunu. Hokej rezultati su često ovisili od fizičkih obračuna na naterenu.

Hokej rezultati i oprema za Hokej

Hokejaši koriste palice, klizaljke, zaštitnu opremu, pločice ili dres. Broj na dresu na leđima je visok 25 do 30 cm, a broj na oba rukava je visok 1 cm.

Koriste se brojevi od 1 do 98. U IIHF takmičenjima svaki igrač mora imati odštampano prezime na poleđini majice iznad broja. Kapiten ekipe ima odštampano slovo “C” na prednjoj strani majice, dok njegov zamenik ima slovo “A”.

Štap je napravljen od drveta ili plastike ili nekog drugog materijala odobrenog od strane IIHF. Dužina štapa je 163 cm mjereno od vrha do zakrivljenog dijela. Maksimalna širina drške štapa je 3 cm, a maksimalna debljina 2,5 cm. 

Vrh štapa je dugačak 32 cm, mjereno od kraja do koljena, i širok 5 do 7,5 cm. Štap koji koristi golman je drugačijeg izgleda. Širi dio drške je 9 cm, a dužina do početka zakrivljenog dijela je 71 cm. Kapa je duga 39 cm i široka 9 cm.

Pak je izrađen od vulkanizirane gume. Prečnik paka je od 7,62 do 8 cm, a debljina od 2 do 2,54 cm. Težina paka može biti od 156 do 170 g. Obično je crne boje. Štampani deo na pakovanju ne sme biti veći od 4,5 cm u prečniku.

Klizaljke imaju lopatice koje su zaobljene sa obe strane za lakše kretanje po ledu. Izrađuju se od čvrstih materijala, najčešće od prave ili umjetne kože.

Brušeni su za habanje, a način na koji su brušeni zavisi od načina na koji klizate i pozicije pojedinog igrača.

Zaštitna oprema za hokej je posebna priča

Zaštitna oprema se sastoji od kacige, rukavica, kragne, plastrona, štitnika za laktove i koljena, štitnika za zube i tregera (štitnika genitalija). 

Kaciga mora biti pravilno zategnuta i podešena tako da joj prednja ivica bude 1 cm udaljena od obrva. Prednja strana kacige ima zaštitnu metalnu mrežicu ili plastični vizir. 

Golmanska kaciga se razlikuje od igračke jer ima veću površinu za zaštitu dijelova vrata i glave, zbog izlaganja golmana udarcima paka. 

Rukavice moraju pokrivati ​​dlan i zglob. Pružaju maksimalnu pokretljivost pri rukovanju štapom. Hokej rezultati ovise o golmanu koji mora imati nevjerovatne reflekse.

Golman umjesto rukavica koristi bloker i hvatač

Dužine 38,10 cm i širine 20,32 cm. Hvatač je visok 10,16 cm i širok 20,30 cm. Igrači nose ogrlicu koja sprečava povrede vrata. Plastron je zaštitnik za prsa, ramena i nadlaktice i štiti igrača od udarca štapom, pakom ili drugim igračem.

Odbrambeni igrači nose teže, a napadači lakše plastrone. Štitnik za lakat štiti igrača od ozljeda lakta uzrvanih padom. Štitnici za koljena štite potkoljenicu i kosti koljena od padova i udaraca i udaraca.

Hokej rezultati
Hokej rezultati sa terena

Teren za Hokej na ledu

Hokej na ledu igra se na klizalištu dimenzija 61 x 30 metara. Sva četiri ugla su zaobljena, a radijus je od 7 do 8,5 metara. Hokej rezultati mogu ovisiti od leda na terenu..

Teren je podijeljen sa dvije plave linije na tri jednake trećine od kojih su dvije defanzivne/ofanzivne trećine. 

Ograda je visoka od 1,17 do 1,22 metara mjereno od površine terena sa vratima koja se otvaraju prema unutra. Duž cijele ograde na dnu je posebna žuta reflektirajuća ploča. 

Prema pravilima, ograda ne smije imati neravnu površinu, niti izbočine koje bi mogle ozlijediti igrače. Zaštitne naočare su visoke od 80 do 120 cm.

Hokej je grub sport i tuče na terenu su normalna pojava

Teren je po širini podeljen sa pet linija koje su obeležene na ledu i vertikalno obeležene na ogradi. Trećine su označene plavim linijama širine 30 cm, a polovina terena je označena crvenom linijom iste širine. 

Širina neutralne zone je 17 metara. Gol linija je 4 metra od kraja klizališta, široka 5 cm i crvena.Na terenu su crvenom bojom označena četiri kruga prečnika 4,57 metara.

U sredini polja je plava tačka prečnika 30 cm, oko koje je plavi krug poluprečnika 4,5 metara. Hokej rezultati umnogome ovise o opremi.

Ispred svakog gola nalazi se polukrug prečnika 180 cm, obojen u svijetloplavu boju. Gol je visok 122 cm i širok 183 cm. Prostor ispred svakog gola ograničen je tankom crvenom linijom. Debljina leda je oko 20 cm, a temperatura je oko -8°C.

HOKEJ REZULTATI – Kako početi igrati hokej?

Hokej na ledu je timski sport zasnovan na vještini, disciplini i timskom radu. Hokej rezultati se ne postižu lako pa je ovo jedna od težih sportskih disciplina

Zahteva brze reakcije i brzo razmišljanje u kombinaciji sa klizanjem, dodavanjem i vođenjem paka i šutiranjem na gol. Treniranje hokeja kod djece razvija osjećaj pripadnosti, utiska, izvrsnosti i uspjeha.

Na treningu se uvježbavaju klizanje, držanje štapa, dodavanja i gađanje. Vještina koja hokejaše izdvaja od ostalih sportista je klizanje.

To je jednako važno kao i trčanje u fudbalu. To je vještina koju hokejaši stalno usavršavaju jer hokej rezultati ovise o tome.

Najteže je savladati držanje štapa

Štap mora biti u visini brade igrača kada klizi. Držanje palice omogućava hokejašu da kontroliše i vodi pak i pomera ga među ostalim igračima kako bi stvorio izglednu priliku za postizanje gola.

Samo vođenje paka je svakako najatraktivniji dio igre za gledaoce, a njegovo uspješno savladavanje rezultira većim zadovoljstvom u igri.

Ono što hokej na ledu čini pravim primjerom timskog sporta je dodatak, koji pomaže u održavanju igre koja je onda zabavna za sve. Polaganje omogućava aktivnost svih saigrača i da zajedničkim snagama postižu najbolji hokej rezultati. Također, dodatak omogućava obostrano zadovoljstvo nakon postignutog gola. 

Asistencija je jednako važna kao i postizanje gola

Šutiranje je završni čin napadačke igre, odnosno radnja koja rezultira golom. Mnogi hokejaši provode najviše vremena u igri pokušavajući da šutiraju prema golu misleći da je to najzabavniji dio igre. 

Prema statistikama, igrači šutiraju ka golu manje od šest puta po utakmici. Dok učestvuju u igri, hokejaši treba da se koncentrišu i rade na savladavanju osnovnih veština, kao i da posvete vreme usavršavanju klizanja.

Budući da je teren velik za djecu da savladaju osnovne vještine hokeja na ledu, uveden je model cross-Ice hokeja. Prema ovom modelu, teren je po širini podijeljen na tri jednake trećine.

Koristi iste dimenzije ali ima mnogo manju masu, dok su golovi manji i omogućavaju djeci veći uspjeh u igri. 

Hokej rezultati uživo u realnom vremenu
Hokej rezultati uživo u realnom vremenu

Hokej rezultati i zanimljivosti

Pročitajte o mnogim najzanimljivijim detaljima hokeja na ledu i saznajte više o najdinamičnijem zimskom sportu.

“Knattleikr” je najstarija igra slična hokeju na ledu, koju igraju Vikinzi na Islandu.

“Ijscolf” je naziv za igru ​​sličnu hokeju na ledu, a bila je popularna u današnjoj Belgiji i Holandiji tokom srednjeg vijeka.

Naziv hokej koristi se od 1363. godine, kada je engleski kralj Edvard III izdao proglas o zabrani brojnih igara, uključujući i hokej.

Članovi tima Winnipeg Falcons iz Kanade, potomci islandskih imigranata, osvojili su zlatnu medalju na sedmim ljetnim olimpijskim igrama 1920. godine.

U Kingstonu je 1860. godine prvi put uveden pak koji je zamenio loptu.

Hokej na ledu igra se na klizalištu dimenzija 61 x 30 metara.

Hokejaška reprezentacija Kanade osvojila je najviše olimpijskih medalja do sada.

Ženski hokej na ledu se prvi put igrao na Olimpijskim igrama 1998. godine u Naganu.

Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF) osnovana je 1908. godine sa sjedištem u Cirihu.

Zbog raznih prekida u igri, utakmice hokeja na ledu mogu trajati i dva do tri sata.  

Debljina leda na kojem se igraju hokejaške utakmice je oko 20 cm, a temperatura oko -8°C.

Prvi koji je korišćen početkom 19. veka bio je od smrznute kravlje balege.

Pak je izrađen od vulkanizirane gume, prečnika od 7,62 do 8 cm, i debljine od 2 do 2,54 cm.

Golman umjesto rukavica koristi bloker i hvatač. Blokator je dug 38,10 cm i širok 20,32 cm. Hvatač je visok 10,16 cm i širok 20,30 cm.

Hokej rezultati – ločica ili može postići brzinu preko 160 km/h.

Wayne Gretzky iz Kanade, smatra se najvećim hokejašem svih vremena. Igrao je od 1979. do 1999. godine.

NHL (Nacionalna hokejaška liga) osnovana je 22. novembra 1917. godine. godine u Montrealu.

Hokejaška kuća slavnih nalazi se u kanadskom gradu Kingstonu. Osnovan je 1943. godine.