127 žrtava ispraćeno na počinak u Potočarima

Posmrtni ostaci 127 žrtava genocida u Srebrenici 1995. pokopani su u ponedjeljak u Memorijalnom centru Potočari. Uz prisustvo obitelji žrtava, brojnih dužnosnika i nekoliko tisuća sudionika iz BiH i svijeta koji su došli odati počast ubijenima, klanjana je kolektivna dženaza za žrtve.

“Mi smo naučili bolnu lekciju i naša je dužnost da upozorimo: san o uništenju drugih uvijek se završava vlastitim porazom i samodestrukcijom. Politike koje su krajem prošlog stoljeća vidjele rješenje u podjelama i razdvajanju, u sili i nasilju, u isključivanju drugoga, u širenju straha i nepravde, politike koje su na kraju i dovele do Vukovara i Srebrenice, moraju biti napuštene jednom i zauvijek”, poručio je između ostalog u svojem govoru Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Među govornicima u Memorijalnom centru bili su još načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković; Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova; Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore; predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu Carmel Agius te bivši sudac tog suda Theodor Meron.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nazočit će u Londonu komemoraciji za srebreničke žrtve. Zahvalio je Velikoj Britaniji što je prva počela edukaciju o tom događaju i poručio da se mora prestati negirati počinjenje genocida: “Možemo početi s procesima razgovora i s procesima pomirenja, ali samo onda kada oni ratni zločinci koji su naredili ovaj zločin i genocid i oni koji su ga izvršili budu izvedeni pred lice pravde i kada svi i u BiH i izvan BiH priznaju tu nepobitnu i u Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu dokazanu istinu i činjenicu – da je u Srebrenici počinjen genocid.”

Mitropolit Mihailo, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, ocijenio je srebrenički masakr “zločinačkim jurišom na Bosnu”: “Tragove tog užasa, nedostojnog svakog bića koje se smatra čovjekom, moramo učiniti javnom cijelom svijetu. Svima koji ga poriču moramo poručiti da svaki kamen i svaka stopa zemlje u Srebrenici svjedoče zlu koje se dogodilo prije 21 godinu”, naveo je između ostalog u pismu upućenom Organizacijskom odboru obilježavanja sjećanja na genocid.

21. godišnjicu srebreničke tragedije komentirao je u Banja Luci Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je rekao da taj entitet neće ocijeniti zločin kao genocid: “Nećemo priznati genocid jer se genocid nije dogodio. Žao mi je što to govorim na današnji dan i nemam namjeru umanjiti bilo čiju bol ili na neki drugi način nikoga omalovažavati, ali u svakom slučaju, ovo je postala isključivo politička tema.”

Poslije pada Srebrenice u srpnju 1995., postrojbe Vojske Republike Srpske pod zapovjedništvom Ratka Mladića pobile su više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2004. je taj zločin ocijenio genocidom. ICTY je ranije ove godine izrekao prvostupanjsku presudu od 40 godina zatvora tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, između ostalog, i za srebrenički masakr. Suđenje Ratku Mladiću još je u tijeku.

Ukupno 8.372 osoba vodi se kao nestale, 6.599 njih je identificirano na 514 lokacija sa posmrtnim ostacima. Traga se za još 1.325 žrtava. U Potočarima je ukupno pokopano njih 6.504.