Propao plan stranaka iz Sarajeva da nametnu neustavni entitetski izborni zakon

Bradara je to odlučna jer je sigurna kako će taj pokušaj automatski pasti te će se zaključiti nesretna saga s političkim nasiljem bošnjačkih stranaka, čiji je konačni cilj stvaranje bošnjačke državice u kojoj bi Hrvati imali status političke i nacionalne manjine.

Kako je za portal HMS potvrdila Bradara, procedura je jasna. Objasnila je, međutim, kako je u međuvremenu od predsjednika bošnjačkog Kluba dobila usmeni zahtjev ipak zanemariti zahtjev za zasjedanje Doma naroda. Ona očekuje, ipak, pismeno očitovanje, a ako ga ne bude, sjednica će biti održana.

Puzigaća potpisao

– Kako sam ja taj zakon, sukladno Ustavu i Poslovniku, stavila na listu zakona od vitalnog nacionalnog interesa, a s tim se suglasio i dopredsjedatelj Drago Puzigaća, to znači kako će za usvajanje tog zakona biti potrebna većina glasova izaslanika u svakom od klubova Doma naroda – objasnila je Bradara. To pak znači da zakon o tzv. izbornim jedinicama automatski pada.

Upitana kako komentira to što je dopredsjednik SDA i izaslanik u bošnjačkom Klubu Doma naroda Parlamenta BiH Safet Softić ovih dana izjavio kako se Izborni zakon BiH nakon izbora treba izmijeniti u Parlamentu BiH, dok izaslanici njegove stranke traže usvajanje spornog “Zakona o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH”, u federalnom Domu naroda, Bradara je kazala kako to samo pokazuje stanje u Stranci demokratske akcije.


- Naravno da Izborni zakon BiH treba izmijeniti u Parlamentu BiH na način kako je to definirano presudom Ustavnog suda BiH, a to znači da se omogući izbor legitimnih predstavnika svakog od konstitutivnih naroda u federalni Dom naroda, odakle se konstituira bošnjački i hrvatski klub Doma naroda Parlamenta BiH.

Podsjeća da Domu naroda mandat istječe u siječnju iduće godine. Upitana što će se dogoditi ako se do tada ne izmjeni Izborni zakon, Bradara je kazala kako o tome trebaju razmišljati oni koji već dulje od godinu i pol opstruiraju izmjene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Podvala Ustavnom sudu

– Vjerujem kako će se naći neko riješenje da se provede presuda Ustavnog suda BiH, ali sigurno ne onako kako to priželjkuju bošnjačke stranke – navela je Bradara.


Federalni zakon o izbornim jedinicama, odnosno entitetski izborni zakon, predstavlja klasičnu obmanu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Iako se u uvodu o razlozima njegova donošenja navodi upravo provedba presude u slučaju “Ljubić”, navedene su identične odredbe o izbornu izaslanika koje je Ustavni sud BiH izbrisao u državnom Izbornom zakonu. Naime, bošnjačke stranke predviđaju izbor izaslanika iz reda svakog naroda i iz svih županija, što je apsolutno suprotno razmjernosti pojedinih naroda, kao i da se primijeni popis iz 1991., čime se praktično krivotvori sadašnje stanje i otvara prostor manipulacijama na izborima.

Dnevnik.ba