47,6 milijna eura za koridor Vc

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor OPEC – Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas sporazum o financiranju izgradnje poddionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru 5C.
Bevanda je kazao kako su danas potpisana dva sporazuma, odnosno prvi za komponentu A u vrijednosti od oko 23,3 miliijuna eura i drugi za komponentu B u vrijednosti od 24,3 milijuna eura. Projekt se sastoji od 17,7 kilometara duge dionice Nemila-Donja Gračanica.

“Ovu su lijepe prilike kojima nazočim. Nama je koridor 5C jedan od najvažnijih državnih interesa. Posebno smo zahvalni rukovodstvu OFID-a koji su prepoznali interes i potrebu da se uključe u izgradnju ceste na koridoru 5C. Nakon kraćeg zastoja zbog krize u usvajanju Zakona o trošarinama nastavili smo našu saradnju”, rekao je Bevanda.

Naglasio je da je riječ o kreditima sa rokom otplate od 20 godina i grace razdobljem od pet godina te kamatnom stopom od 3 posto za komponentu A i 4,7 posto za komponentu B. Danas je potpisan i projektni sporazum koji su potpisali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i eneralni direktor Al-Harbish.

Al-Herbish je rekao da je suradnja s BiH oduvijek na dobrom glasu ističući važnost suradnje BiH sa OPEC-om. Kako kaže, sporazum koji je danas potpisan dio je suradnje uspostavljene 1997. godine i da je u tom razdoblju podržano 12 projekata u javnom sektoru.

“Uloženo je oko 200 milijuna dolara u obrazovanje, stambeni fond i transport,ali samo osam posto u sektor transporta. Na kraju bih istaknuo da potpisivanje ovih sporazuma govori o tome koliko je OFID na svim razinama opredjeljen za suradnju sa vašom zemljom”, kazao je Al-Herbish.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zahvalio se OFID-u što je prepoznao važnost ovog projekta ističući da se bez izgradnje kompletnog koridora 5C ne može se očekivati veliki razvitak u BiH.

“Implementator su Autoceste Federacije BiH, a od direktora Adnana Terzića sam dobio informaciju da je već urađen predkvalifikacijski natečaj i da će otvaranje ponuda biti 29. rujna tako da će seće se bez većih problema moći otvoriti proces ugovaranja i izvođenja radova”, rekao je Čavara.