Agenti FBI-a u Mostaru povodom Dana borbe protiv korupcije

Korupcija je jedno od ključnih pitanja suvremenog doba i “rak-rana” koja sprječava razvoj i napredak. Prema nekim procjenama, BiH zbog korupcije gubi 1,4 milijarde KM godišnje, što je gotovo osam posto bruto društvenog proizvoda. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava u petak, u Američkom kutku u Mostaru predavanje su održali specijalni agenti FBI-a koji su podijelili svoja iskustva na ovom polju.

Sjedinjene Američke Države imaju poseban Zakon o borbi protiv korupcije u inozemstvu kojim se kriminalizira davanje mita službenim osobama stranih vlada. Da bi se FBI uključio u istragu korupcije koja se dogodila izvan SAD-a, moraju se ostvariti neki od uvjeta – u slučaj treba biti uključena neka američka tvrtka, banka ili da se odvija trgovina na američkoj burzi.

“Dovoljno je i da neki potplaćeni dužnosnik od novca kojeg je stekao primanjem mita kupi neku nekretninu na američkom tlu. U tom slučaju možemo pomoći oduzimanjem tako stečene imovine i pomoći da se bar dio novca vrati državi koja je oštećena”, rekao je agent Daniel Yocca.

Veleposlanstvo SAD-a ima odlične odnose s bh. agencijama za provođenje zakona. Suradnja i razmjena informacija konstantno raste, a tu su i mogućnosti za pojačanu suradnju sa FBI-em, preko Ureda pravnog atašea Veleposlanstva SAD-a u BiH.