Amerika optužuje i prijeti: Rusija razvija sustav krstarećih raketa, uništit ćemo ih!

Rusija mora zaustaviti svoj tajni razvoj zabranjenog sustava krstarećih raketa ili će ih Sjedinjene Države pokušati uništiti prije nego što postanu operativne, izjavila je u utorak američka izaslanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchison. Sjedinjene Države vjeruju kako Rusija razvija taj sustav kršeći hladnoratovski sporazum, što bi moglo omogućiti Moskvi da pokrene nuklearni napad na Europu, ali Moskva uporno niječe bilo kakva kršenja sporazuma takve vrste.

Hutchison je rekla da Washington ostaje predan diplomatskom rješenju, ali je spreman razmotriti vojni napad ako Rusija nastavi razvijati sustav srednjeg dometa. “Mi bismo tada razmotrili mogućnosti uništenja (ruske) rakete koja može pogoditi neku od naših zemalja”, kazala je ona na tiskovnoj konferenciji. “Protumjere (SAD-a) bile bi uništenje raketa koje Rusija razvija kršeći sporazum”, dodala je. “Oni su upozoreni”. Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar. Moskva je dosad uvijek govorila da je spremna razgovarati s Washingtonom kako bi se pokušao sačuvati sporazum te da će poštivati svoje obveze prema njemu ako to budu činile i Sjedinjene Države. Izjava Hutchison, koju je imenovao na dužnost u NATO-u američki predsjednik Donald Trump, najizravnije je upozorenje na preventivni napad otkako je jedan američki dužnosnik rekao 2017. da će SAD preispitati svoj vlastiti sustav ako Rusija nastavi kršiti sporazum o kontroli naoružanja iz 1987. Taj sporazum zabranjuje rakete srednjeg dometa koje mogu pogoditi Europu ili Aljasku.

Ove američke optužbe vjerojatno će još više zategnuti odnose između Moskve i Zapada. “Pokušavali smo nekoliko godina poslati poruku Rusiji da znamo da krše sporazum, pokazali smo Rusiji dokaze koje imamo da krše sporazum”, kazala je Hutchison. Američki ministar obrane Jim Mattis najavio je da će o tom pitanju razgovarati sa svojim kolegama u NATO-u na predviđenom dvodnevnom sastanku koji počinje u Bruxellesu u srijedu. “Ne mogu predvidjeti u kojem će smjeru to ići, to je odluka predsjednika, ali vam mogu reći da na Capitol Hillu i u State Departmentu vlada zabrinutost zbog te situacije. Vratit ću se sa savjetom naših saveznika i sudjelovat ću u raspravi o tome što dalje”, rekao je Mattis novinarima u Parizu.