Apel poslodavcima: Kraće radno vrijeme zbog velike hladnoće i snijega

Nakon što su ljetos zbog visokih temperatura sugerirali poslodavcima da skrate radno vrijeme, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, od poslodavca traže da zbog vremenskih neprilika uzrokovanih snježnim oborinama i niskim temperaturama na teritorij Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti štetne posljedice po zdravlje radnika.

Rad na otvorenom

“Preporuka poslodavcima je da radnicima skrate radno vrijeme te razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom ako procesi rada to dopuštaju. Uz to, poslodavcima se preporučuje da za vrijeme trajanja vremenskih neprilika radnicima omoguće korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Ako je proces rada organiziran tako da nisu mogući skraćivanje radnog vremena ili prekid obavljanja poslova na otvorenom, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preporučuje da poslodavci za vrijeme trajanja vremenskih neprilika, u ovisnosti o vrsti rada i radnog mjesta radnika, poduzmu potrebne aktivnosti na osiguranju sigurnosti i zdravlja radnika, posebno kada je riječ o primjerenoj zaštitnoj opremi i odijevanju radnika”, stoji u naputku koji je objavilo spomenuto Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.
Slično upozorenje poslano je i lani zbog niskih temperatura i velikog snježnog pokrivača. Početkom ovog mjeseca oglasio se Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH koji je uputio svim poslodavcima u šumsko-gospodarskim društvima apel za primjenu mjera sigurnosti i zdravlja na radu u uvjetima niskih temperatura sa zahtjevom da se pridržavaju Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, Kolektivnog ugovora za oblasti šumarstva i podzakonskih propisa iz oblasti zaštite na radu, uključujući i propise iz oblasti zaštite na radu u šumarstvu.

Temperature

Sindikat je uputio apel s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete i niske temperature u Bosni i Hercegovini, koje će se zadržati i u idućim danima, priopćeno je iz Službe za informiranje Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine. Sindikat apelira na poslodavce u šumsko-gospodarskim društvima, kao i privatne poslodavce čiji su radnici angažirani u sječi, da uvedu preventivne mjere na radu u uvjetima niskih temperatura i oborina, primjene odgovarajuću organizaciju rada u društvu i adekvatne mjere sigurnosti i zaštite zdravlja radnika na radu, kako bi se smanjili štetni utjecaji i rizik po zdravlje i život radnika koji obavljaju poslove na otvorenom.

www.vecernji.ba