Arapović: “Bosansko-hercegovačko društvo je najneaktivnije u Europi”

Iako gospodarska politika u BiH daje manje znakove optimizma, u državi i dalje postoje strukturalni poremećaji koji prijete socijalnom destabilizacijom, naglasio je analitičar Centra civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović na predstavljanju rezultata studije “Reformska agenda i aktivne politike zapošljavanja: da li zavodi zavode ili zapošljavaju nezaposlene?”

“Reformska agenda je kao jedan od prioriteta navela vidljiv i trajan pad stope nezaposlenosti u BiH, kao i poboljšanje poslovnog okruženja, stabilizaciju javnih financija i smanjenje javne potrošnje. Mi smo za ovu studiju izdvojili temu tržišta rada, kretanje na njemu i strukturalne promjene ako ih uopće ima”, rekao je u uvodu Arapović na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Sarajevu.

“Postoji minorni, skromni, ali ipak vidljivi pomaci. Od donošenja Reformske agende, u Republici Srpskoj zabilježeno je pet tisuća više radnih mjesta ili oko 9.000 manje nezaposlenih. U Federaciji BiH situacija je još bolja. U posljednjih 12 do 18 mjeseci zaposleno je oko 15-20 tisuća ljudi. 10-15 tisuća je manje nezaposlenih. U Federaciji međutim postoje opravdani razlozi za sumnju u efikasnost politika Vlade. U BiH, za razliku od zemalja regije, a posebno Europske unije, postoje strukturalni poremećaji poput dugotrajne nezaposlenosti, jer je vojska nezaposlenih potpuno nekonkurentna na tržištu rada. Razlog za to je što više od dvije trećine nezaposlenih čine osobe s niskom kvalifikacijom, ili bez SSS-a ili još nižom spremom. BiH ima rekordnu stopu nezaposlenosti mladih, gotovo 60 posto”, rekao je Arapović naglasivši da taj strukturalni poremećaj prijeti ozbiljnoj socijalnoj destabilizaciji zemlje.

“Bosansko-hercegovačko društvo je najneaktivnije u Europi. Svaka druga osoba u BiH nije na službenom tržištu rada, niti je zaposlena niti je nezaposlena. Ili je u tzv. sivoj zoni ili je u zoni socijalne, boračke zaštite ili je u zoni socijalne isključenosti. Ovo nužno dovodi do zaključka da u BiH strukturalni poremećaji, u smislu ogromne nezaposlenosti, prvenstveno dolaze iz sive ekonomije”, zaključio je Arapović.