epa05855125 White House Chief Strategist Steve Bannon arrives for a joint news conference of German Chancellor Angela Merkel and US President Donald J. Trump (both not in the picture) in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 17 March 2017. Merkel's original visit on 14 March had to be postponed due to bad weather.  EPA/CLEMENS BILAN

Bannon: Nema vojnog rješenja za Sjevernu Koreju

Glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Steve Bannon, izjavio je da nema vojnog rješenja za prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja i njezine nuklearne ambicije, usprkos nedavnoj najavi američkog predsjednika da će odgovoriti na nove akte agresije “vatrom i bijesom”.

“Nema vojnog rješenja za sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju. Dok netko ne riješi dio jednadžbe koja pokazuje da deset milijuna ljudi u Seulu neće poginuti u prvih 30 minuta od konvencionalnog oružja, ne znam o čemu govorimo. Tu nema vojnog rješenja, budimo svjesni toga”, izjavio je Bannon.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentarom.

Retorika na relaciji SAD-Sjeverna Koreja ovih je dana zaoštrena, pri čemu je američki predsjednik Donald Trump upozorio da je SAD spreman na vojnu akciju “ako Sjeverna Koreja postupi nerazumno”, a Pjongjang zaprijetio raketnim napadom na Guam, američku teritoriju na Pacifiku.

U intervjuu za American Prospect postavljenom na internet u srijedu, Bannon je izjavio za tu liberalnu publikaciju da SAD gube u ekonomskoj trci s Kinom. Također je govorio o smjenama svojih suparnika u ministarstvima obrane i vanjskih poslova.

Upitan o pokretu bijelih suprematista, čiji je marš u Charlottesvilleu u saveznoj državi Virginiji prethodnog vikenda doveo do smrtonosnog nasilja, Bannon ih je kritizirao kao “gubitnike, marginalne elemente i gomilu klaunova”.

Izvor: Fena