U BiH oko 300 oboljelih od AIDS-a, stopa testiranja niska

Svjetski dan borbe protiv AIDS–a obilježen je u četvrtak i u Hercegovini kako bi se podsjetilo javnost da HIV, odnosno retrovirus koji je uzročnik ove bolesti, nije nestao te da se podigne svijest, pobijede predrasude i poboljša obrazovanje.

U Bosni i Hercegovini s HIV-om živi oko 300 osoba. No, zbog straha od stigme i diskriminacije, procjenjuje se da je broj HIV-om zaraženih osoba u BiH znatno veći budući da je stopa testiranih relativno niska.

AIDS je bolest ljudskog imunološkog sustava. Osnovna osobina ove bolesti je nemogućnost da se taj sustav brani od štetnog djelovanja različitih bolesti. Uzročnik je retrovirus HIV koji se najčešće prenosi spolnim činom, miješanjem tjelesnih izlučevina oboljelog s onima zdravog čovjeka, trudnoćom ili korištenjem iste igle koja je prethodno zaražena.

U odnosu na zemlje u okruženju, BiH ima nisku stopu obolijevanja, ali je istovremeno i zemlja s niskom stopom testiranih. U BiH s HIV–om živi oko 300 osoba, dok su 80 posto njih osobe muškog spola.

Članovi Udruge studenata medicine BOHEMS–a u četvrtak su u Mostaru dijelili promotivne materijale kako bi podigli svijest o opasnosti ove bolesti među građanima, a osobito mladima jer je najzastupljenija među mlađom populacijom. Studenti farmacije uz to su obilježili Dan borbe protiv AIDS–a milenijskom fotografijom u obliku vrpce koja simbolizira podršku oboljelima.