Bogat program NP Mostar: Predstava ‘Šta ćemo sad’ i promocija knjige o teatru u Sarajevu pod opsadom

U petak, 6. 10. u 20:00 sati na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena hit komedija “Šta ćemo sad?” po tekstu Branka Đurića Đure i u režiji Ahmeda Imamovića.

Ovo je komedija s koje nitko nije izišao razočaran, pogledajte je i uvjerite se zašto je to tako: Đurin tekst o glumcima i kazalištu i odlična režija višestruko nagrađivanog Ahmeda Imamovića, sjajna gluma, ples i glazba, itekako privlače publiku na ovu predstavu. Kako glumci i uprava kazališta u tamo nekoj zabiti uspijevaju opstati, što se događa kada se pogase svjetla, a vrata kazališta zaključaju, što kada publike nema i kazalište je prazno pa je prazna i blagajna kazališta… – sve je to Đuro napisao u ovom duhovitom komadu punom obrata. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo.

Iako se na prvo čitanje doima kao komedija u kojoj se Đuro kao glumac primarno bavi strahom svoje profesije od praznog kazališta, ubrzo se otkriva da je ovaj tekst egzistencijalna parodija stanja nas samih u društvu u kome se nalazimo. “Šta ćemo sad?” je moderna, aktualna komedija koja koincidira s vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi teatar danas, ali i društvo u cjelini. Sam režiser je na zanimljiv način
okarakterizirao predstavu, kazavši kako je “Šta ćemo sad?” poput dobrog sevdaha i filozofije te vrste muzike. “Znaš ono, pjevaš, a plačeš”. Iako po žanru komedija, predstava na poseban način pristupa pojmu vica, razbija njegovu pretpostavljenu formu i na kraju ostavlja pomalo gorak okus i pitanje: “Jesmo li mi sami postali vic?”.

Cijena ulaznice je 7 KM, odnosno 3,50 KM s popustom za učenike, studente i penzionere. Predstava “Šta ćemo sad?” je osvojila Veliku lisku za najbolju predstavu po izboru publike na 12. međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska 2015”. U Kostreni u Hrvatskoj je gostovala prošle godine u sklopu programa kulturne manifestacije “Jesen u Kostreni”, izvedena uz ogroman interes publike i rasprodana nekoliko dana prije izvedbe.

Podsjećamo i da će u subotu, 7.10. u 13 sati u Narodnom pozorištu Mostar u sklopu OFF MESS programa biti predstavljena knjiga “Teatar u ratnom Sarajevu 1992. – 1995.” Davora Diklića o fenomenu teatra u Sarajevu pod opsadom. O knjizi će uz autora govoriti i Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog Festivala MESS i Dragan Stojković, suradnik autora na prvom izdanju knjige. Ulaz je besplatan.

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni NPM-a od 9:00 do 14:00 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e-maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar. Na dan igranja predstave blagajna je otvorena od 9:00 do 14:00 sati te od 18:00 do 20:00 sati.