Završeni prosvjedi branitelja na graničnim prijelazima

Kako su i najavili, članovi Udruge Zaboravljeni branitelji odnosno Savjeta branitelja-boraca Bosne i Hercegovine blokirali su u srijedu iza 10 sati granične prijelaze Bijača, Crveni Grm, Orahovlje i Osoje na izlasku iz Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BiHAMK) izvijestio je u ranim poslijepodnevnim satima u srijedu da su prosvjedi okončani i da je promet otvoren u oba smjera na svim prijelazima.

Razlog za prosvjed je neuvrštavanje Rezolucije branitelja-boraca na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je trebala biti održana u srijedu i četvrtak, no u međuvremenu je odgođena.

Savjet branitelja-boraca i Vlada Federacije BiH sredinom svibnja su dogovorili ispunjavanje nekih od uvjeta Rezolucije, poput jednakih prava svim braniteljima i isplaćivanje boračkog dodatka nakon navršenih 60 godina. Dogovoreno je i da će branitelji koji imaju 60 godina i više, a nemaju nikakvih drugih primanja, imati pravo na četvrtinu prosječne plaće u FBiH.

“Ako se ne usvoji Rezolucija, u ponedjeljak će se blokirati cijela Federacija BiH. To je odluka branitelja, a ne vodstva Savjeta branitelja”, poručio je Drago Grbavac, predsjednik Udruge Zaboravljeni branitelji i član Savjeta branitelja-boraca Bosne i Hercegovine.