Burna povijest “graničarskog” Zavalja

„Podplješivički graničari – Zbornik radova: povijesni prikaz podplješivičkih sela“ predstavljen je u srijedu navečer u Mostaru.

U izdanju Udruge bivše općine Zavalje iz Zageba na 240 tiskanih stranica prikazana je povijest podplješevičkih sela u vremenskom razdoblju od 16. do kraja 20. stoljeća.

Na predstavljanju, koje je održano u organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH te Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, istaknuto je kako je zavaljski kraj područje koje obiluje bogatstvom kulture, običaja i tradicije ali da ga je zadesila tragična sudbina raseljavanja stanovništva nakon 2. svjetskog rata.

O tome najbolje, kako je navedeno, govori podatak da danas Zavalje, kao naselje u općini Bihać, nema niti 200 stanovnika, a prije nešto manje od 100 godina u općini bilo je više od 2500 Hrvata.

Urednik ovog zbornika Želimir Prša osvrnuo se na Drugi svjetski rat koji je ostavio grobove i zgarišta, istaknuvši kako je bivša općina Zavalje sa selima imala 461 žrtvu.

– Ovaj demografski gubitak imat će velike posljedice za budućnost ovih sela, a stigmatizacija stanovništva nije prestala niti nakon završetka rata – istaknuo je Prša.

Inače, iako je dio BiH, Zavalje se nalazi i danas u sastavu Slunjskog dekanata Gospićko-senjske biskupije.

Izvor: Fena