Cerar u Sarajevu: “Slovenske tvrtke zapošljavaju oko 15.000 radnika u BiH”

Slovenski premijer Miroslav Cerar u ponedjeljak je službeno posjetio BiH. Nakon sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, istaknuo je da Slovenija želi podržati ekonomski, socijalni, kao i razvoj BiH u svim drugim oblastima, a posebno na njezinom putu prema Europskoj uniji i NATO savezu.

Cerar je podvukao kako je BiH, kao i Slovenija, europska država te da su obje dio jedne velike europske obitelji.

“Ekonomska suradnja s BiH je jako važna. BiH je na trećem mjestu po investicijama, a to je 480 milijuna eura. Slovenske tvrtke zapošljavaju oko 15.000 radnika u BiH. Vi ste na 11. mjestu kao naš vanjskotrgovinski partner, a robna razmjena je dosegnula 1,1 milijardi eura”, naglasio je Cerar.

Komentirajući problem deviznih štediša, Cerar je naveo da se Slovenija trudi rješavati ovaj problem te da je preuzela veliki financijski teret na sebe.

Zvizdić je potvrdio odlične odnose s prijateljskom Slovenijom koja, kako je rekao, godinama pokazuje veliku razinu razumijevanja prema stanju u BiH i njenim potrebama.

“Slovenija je peti trgovinski partner BiH, no to se može poboljšati. Nemamo otvorenih pitanja. Bilo je ranije pitanje stare devizne štednje i ono je riješeno presudama. Mi iz BiH cijenimo angažman i napore koje je uložila Slovenija u implementaciju presude. Ostao je još jedan dio, nadam se da ćemo i to riješiti”, rekao je Zvizdić.

Napomenuo je da je u središtu razgovora bila podrška Slovenije u pogledu europskog puta BiH te podsjetio da je BiH uvijek mogla računati na slovensku podršku i pomoć.

Opširnije u Dnevniku večeras u 19 sati.