Češki premijer ne želi izbjeglice: Imamo dosta svoje siročadi

Češki premijer Andrej Babiš dodatno je pojačao svoje snažno protivljenje tome da njegova država prima izbjeglice. U razgovoru za novine Pravo, poručio je da nijednog izbjeglicu Češka neće primiti.

Babiš je poručio kako neće biti iznimaka, čak ni u humanitarnim slučajevima poput sirijske ratne siročadi. “Zašto bismo ih trebali primiti? Imamo siročad koju trebamo pripremiti za život i ovdje u svojoj državi”, rekao je Babiš, inače drugi najbogatiji Čeh. Istaknuo je da Češka pokazuje solidarnost kroz financijsku i medicinsku pomoć koju izravno šalje u Siriju i druga krizna žarišta. Češki stav je jasan, dodao je: “Nećemo primiti nijednog izbjeglicu.” Babiš je pozvao druge države Europske unije da “pošalju jasan signal” protiv ilegalnih migracija tako da odbijaju migrante koji dolaze brodovima.

Osudio je i odluku Europske unije da pokrene proces sankcioniranja Mađarske i Poljske. “Ne sviđa mi se ideja da Europska komisija djeluje protiv Poljske i Mađarske”, naglasio je češki premijer, upitavši se očekuje li slična sudbina jednog dana i Češku.