O čitlučkim sucima u srijedu u Mostaru

Suci u Općinskom sudu u Čitluku još nisu počeli raditi iako su trebali 1. prosinca. Još nisu položili ni prisege i još nema datuma kada bi to moglo biti obavljeno. Kako sada stoje stvari, čekat će se sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH na kojoj će se razmatrati prigovori hrvatskih dužnosnika. Sjednica će se održati u srijedu u Općinskom sudu u Mostaru.

Nedavno je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH imenovalo sutkinje, dvije bošnjačke, jednu srpske nacionalnosti te jednu i iz reda hrvatskog naroda, iako u općini Čitluk hrvatsko stanovništvo čini 97 posto populacije.

Županijski odbor HDZ-a BiH obratio se i visokom predstavniku Valentinu Inzku i upozorio ga kako neće biti tolerirano pravno nasilje. Hrvatski dužnosnici su tjednima upozoravali na problem imenovanja sutkinja u Čitluku naglašavajući kako nije ispoštovana nacionalna struktura.

Podsjetimo, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH navelo je kako je primijenjena nacionalna struktura Hercegovačko-neretvanske županije prema Popisu stanovništva iz 1991. godine:

“S obzirom da mnoge općine više nisu u granicama u kojima su bile 1991. godine, postoji mogućnost da u nekim sudovima nacionalna struktura ne odražava u potpunosti nacionalnu strukturu općina iz 1991. godine. Riječ je malom broju sudova u kojima je, u manjoj mjeri, nacionalna struktura narušena nauštrb jednog, drugog ili trećeg naroda, ali je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH vodilo računa da na županijskoj razini ta ravnoteža u potpunosti odražava Popis stanovništva iz 1991. godine”, navedeno je u priopćenju.

Argumenti obje strane će se na raspravi saslušati kako bi se ispravila odluka ako se pokaže da je suprotna važećim zakonima.