U Čitluku održana dvodnevna obuka za “Search and Rescue” timove

Deset polaznika iz cijelog Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) u Čitluku je imalo dvodnevnu obuku na tečaju za “Search and Rescue” timove u organizaciji GSSuBiH.

Kako prenosi portal Brotnjo.info, polaznicima tečaja teoretski dio vezan za potrage i spašavanja te opremu koja se koristi prilikom potraga prezentirali su Zdenko Marić, pročelnik GSS-a u BiH, Mario Barbarić, pročelnik stanice GSS-a Široki Brijeg, Marino Vidović, pročelnik stanice GSS-a HBŽ, i Žarko Pehar, pročelnik HGSS-a Čitluk – Međugorje. Uz teoretski dio, tijekom drugog dana obuke održana je simulacija cjelovite akcije potrage za nestalom osobom.

Nakon odslušanih predavanja, polaznici tečaja imali su priliku u simulaciji potrage primijeniti teorijsko znanje, no već prvog dana stanica HGSS Čitluk – Međugorje zaprimila je stvarni poziv na intervenciju pa su polaznici tečaja sudjelovali u akciji spašavanja na brdu Križevac.

Deset članova HGSS-a Čitluk, GSS-a HBŽ i GSS-a Široki Brijeg prekinuli su aktivnosti na tečaju za SAR timove koji se održavao u prostorijama te su se uputili na Križevac do hodočasnika iz Italije koji se žalio na srčane probleme.

Nakon brzog dolaska do unesrećenog, uslijedila je kratka priprema za transport i žurnu evakuacija prema vozilu hitne pomoći, gdje mu je pružena liječnička pomoć.